Myanmar’da Darbenin Başlangıcından Bu Yana Ez Az 15 Çocuk Öldürüldü
Myanmar’da askeri darbe karşıtı gösterilerde 1 Şubat’tan bu yana hayatını kaybeden çocukların sayısının en az 15 olduğu aktarıldı.
- Dünya
- 18 Mart 2021
Myanmar’da ordunun 1 Şubat’ta yönetime el koymasının ardından başlayan darbe karşıtı protestolarda can kayıpları artmaya devam ediyor. Buna göre ülkede ordunun yönetime el koymasından bu yana düzenlenen darbe karşıtı protestolarda en az 149 kişinin öldürüldüğü ifade edildi. Bunların arasında ayrıca en az 15 çocuğun bulunduğu kaydedildi.
“ Çocuklara Karşı Güç Kullanımını Kınıyorum”
Birleşmiş Milletlerin (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, konuyla ilgili yaptğı açıklamada, Myanmar’daki BM ekibinin, darbeci askerlerin çocuklara karşı güç kullanımını ve darbe girişiminin başından bu yana en az 15 çocuğun öldürülmesini kınadığı ve bu gelişmelerden derin endişe duyduğu bilgisini aktardı. Dujarric, Myanmar’daki askeri darbede öldürülen çocukların sayısıyla ilgili bilginin Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonuna (UNICEF) ait olduğunu kaydetti.
Myanmar’da darbeden göçmenler de etkilendi
Dujarric, “Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Myanmar’daki göçmenlerin mevcut krizden en çok etkilenenler arasında olduğunu söylüyor.” dedi. Sözcü, IOM’a göre Myanmar’daki her 4 kişiden 1’inin iç ya da uluslararası göçmen olduğunu, çok sayıda iç göçmen barındıran bölgelerde darbe nedeniyle şiddetli baskıların medyana geldiğini vurguladı. Açıklamada, IOM’un göçmenlerin, savunmasızların ve tüm Myanmar halkının “temel hak ve isteklerinin korunması ve tanınmasının yanı sıra şiddetin derhal durdurulması” çağrısında bulunduğu, zor koşullara rağmen Myanmar’daki göçmenleri desteklemek için çalışmaya devam edecekleri bilgisi paylaşıldı.
Myanmar’daki askeri darbe
Myanmar ordusu, kendisine yakın siyasi grupların 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarını ortaya atmasının ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat’ta yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve 1 yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti. Myanmarlıların 6 Şubat’ta demokrasiye dönüş talebiyle başlattığı gösterilerde güvenlik güçlerinin silahlı müdahalesi sonucu çok sayıda kişi hayatını kaybederken, ülkede gözaltı ve tutuklamalar sürüyor. Ülkede geniş katılımlı gösteriler sürerken gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmalarına devam ediliyor.(AA,C)