ALMANYA
Gündem

Uğur Şahin ve Özlem Türeci’ye En Üst Düzey Devlet Madalyası Verildi

Almanya’da koronavirüse karşı ilk aşıyı üreten Prof. Dr Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci’ye, en üst düzey devlet madalyası olan Yıldızlı Liyakat Nişanı verildi.
19 Mart 2021
Almanya’da koronavirüse karşı ilk aşıyı üreten Prof. Dr Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci’ye Yıldızlı Liyakat Nişanı verildi. @Facebook

Almanya’da yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı ilk aşıyı geliştiren Alman biyoteknoloji firması BioNTech’in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci’ye, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier tarafından Almanya’nın en üst düzey devlet madalyası olan Yıldızlı Liyakat Nişanı verildi. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gerçekleştirilen törende, Başbakan Angela Merkel de hazır bulundu.

“Aşıyı Işık Hızıyla Geliştirdiniz”

Törende Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Uğur Şahin ve Özlem Türeci’ye hitaben, “Koronavirüs daha Avrupa’ya ulaşmamışken, siz ışık hızıyla aşı projenizi duyurdunuz.” ifadelerini kullandı. Şahin ve Türeci ikilisinin, onyıllarca süren çalışmalarnın bir aşıya dönüşebileceğini fark ettiklerini de belirten Steinmeier, “Aşıyı ışık hızıyla geliştirdiniz. Sizlerin hikâyesi insanlık için en iyi ilham kaynağıdır.” diye ekledi.

“Almanya salgını kontrol altına alacak.”

Cumhurbaşkanı Steinmeier ayrıca Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin geliştirdiği aşının insanlığa bir hizmet olduğunu belirtti. Söz konusu aşının sadece hayat kurtarmadığnı, aynı zamanda insanlığın yaşantısının devamını kurtardığını sözlerine ekledi. Steinmeier salgın süreciyle ilgili de konuşurken, “Almanya salgını kontrol altına alacak.” ifadelerini kullandı.

Uğur Şahin ve Özlem Türeci

BioNTech’in CEO’su olan Prof. Uğur Şahin, aynı zamanda Mainz Üniversitesi Tıp Merkezi’nde çalışıyor. İmmünolog ve onkolog olan 55 yaşındaki Şahin, bir fabrika işçisinin çocuğu için ulaşması zor bu hayali gerçek kıldı ve bugün eşiyle birlikte Almanya’nın en zengin 100 kişisi arasında. 1967 doğumlu Dr. Özlem Türeci ise firmanın baş tıp sorumlusu ve aşının geliştirilmesinde aynı şekilde büyük rol oynadı. Türeci ayrıca Kanser İmmünoterapi Derneği (CIMT) Başkanı olarak görev yapmakta ve Mainz Johannes Gutenberg Üniversitesi’nde dersler vermekte.(c)

Reklam (İç Sayfa)

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş