FRANSA
Gündem

CIMG: “İçişleri Bakanı’nın Açıklamalarını Endişeyle Karşılıyoruz”

Fransa İslam Toplumu Millî Görüş (CIMG), İçişleri Bakanı Gérald Darmanin’in, “ayrılıkçı” ve “siyasal İslamcı” suçlamasına tepki gösterdi.
25 Mart 2021

Fransa İslam Toplumu Millî Görüş (CIMG), İçişleri Bakanı Gérald Darmanin’in kurumu “ayrılıkçı” ve ‘siyasal İslamcı” şeklindeki suçlayıcı açıklamalarına tepki gösterdi. Konuya ilişkin bir basın açıklaması yayımlayan CIMG, İçişleri Bakanı’nın açıklamalarını endişeyle karşıladıklarını belirtti. Kurum, açıklamasında Darmanin’in bulunduğu kamu görevinin gerekliliklerinden oldukça uzak ve sorumsuzca bir tutumla CIMG’yi hedef gösterdiğini ifade etti. Ayrıca Bakan’ın ifadelerinin bu tarz ırkçı saldırıları teşvik edici olduğunun ve ibadethanelere gelen inananların can güvenliklerini tehlikeye atabileceğinin altını çizdi.

“CIMG, Fransız kanunlarına bağlı bir sivil kuruluş”

Açıklamada, Darmanin’in kurumu “siyasal İslamcı” ve “Türk taraftarı” gibi muğlak ve doğru olmayan suçlamalarla hedef gösterdiği tespitinde bulunuldu. CIMG, bu hedef göstermenin arkasında yatan nedenin, kurumun geçtiğimiz aylarda kaleme alınan “İlkeler Şartnamesi”ne dair eleştirel görüşünü ifade etmesi olarak belirtti. Bu eleştirel tutumu sebebiyle CIMG’nin “Türkiye’nin çıkarlarını temsil eden bir kuruluş” olarak suçlandığı dile getirilen açıklamada kurumun Fransız kanunlarına bağlı bir sivil kuruluş olduğu hatırlatıldı.

Strasbourg Belediye Başkanı’ndan da Tepki Geldi

İçişleri Bakanı Darmanin’in, Eyüp Sultan Camii olayını “Türkiye’nin Fransa içişlerine karışma ve seçimlere tesir etme” amacına bir örnek olarak adlandırmasına Belediye Başkanı Jeanne Barseghia da tepki gösterdi. Darmanin’in yapmış olduğu açıklamayı ilginç bulduğunu belirten Jeanne Barseghia, yüzde 10’luk yardımın bölgesel bir hak olduğunu belirterek, senelerdir bu kuralın tüm dinî mabetlerin inşaası için uygulandığını, bu fon ile caminin yapımına katkı sağlamaya karar verdiklerini belirtti.

“kendilerine güveniyorum”

Fransa İçişleri Bakanı Darmanin’in, CIMG’yi Fransa İmamlar Şartnamesi’ni imzalamamakla eleştirdiğinin de hatırlatıldığı Strasbourg Belediye Başkanı, şu ifadeleri kullandı, “Yetkililer ile yapmış olduğumuz görüşmelerde bizlere haklı olarak Fransa’daki bağımsız ve mevcut dernekler ile istişare edilmeksizin böyle bir şartnamenin yapılmasının doğru olmadığını ve bundan dolayı şu anki süreçte şartnameyi imzalamadıklarını açıkladılar.” Cami derneği yönetiminden ve Bölge İslam Konseyi Başkanı olan Eyüp Şahin ile iyi ilişkileri olduğunu da belirten Jeanne Barseghia, bu konu ile ilgili defalarca konuştuklarını belirterek, “Ben bu konuda kendilerine güveniyorum. Ayrıca caminin ilk taşlarının konulmasında bölgemizdeki bir çok yetkili ve parlamento üyeleri de katılım sağlamış, projeye destek vermişti.” ifadelerini kullandı.(c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş