Yazarlar

Dizel Skandalında Tüketici Aleyhine Karar!

Almanya Federal Mahkemesi Volkswagen (VW) şirketine karşı yürütülen davada tüketicilerin lehine karar vermişti. Volkswagen grubunun bünyesinde bulunan Audi’ye de davalar açıldı.
01 Nisan 2021

Geçtiğimiz yıl Almanya Federal Mahkemesi Volkswagen (VW) şirketine karşı yürütülen manipüle edilmiş dizel motorlu araç davasında tüketicilerin lehine karar vermişti. Sorunlu motor, EA189, VW grubuna ait olan Audi markasının bazı modellerinde de kullanılmıştı.

Almanya Federal Mahkemesi VW kararında; üst düzey yetkililerin karar alarak kasıtlı bir hile stratejisi izlemiş olması gerektiğine kanaat getirdi. Zira resmî daireler ve tüketiciler arabanın normal kullanımdaki orandan daha az kirletici ve zararlı madde dışarıya attığına inandırıldı. Mahkeme, test aşamasında arabaların motor yazılımında motorun normalden daha az kirletici ve zararlı madde dışarıya atmasını sağladığına dikkat çekti.

Bundan mütevellit tüketicilerin VW şirketine karşı tazminat hakkı olduğuna kanaat getirildi. VW 34.000 davada tüketicilerle bir anlaşmaya vararak, dizel motorlu araç davalarını sonlandırdı. Ayrıyeten 245.000 kişi ile mahkemeye gitmeden anlaşma yoluyla 1350 € ve 6257 € arası tazminat ödeyerek meseleyi kapatmıştı. Bu 245.000 kişi arasında Audi sürücüleri de mevcut.

Audi’ye karşı ise, düşük bir dört haneli sayı adedince davalar açıldı. Emsal dava teşkil edecek olan davada ilk etapta davacıya Naumburg’daki Eyalet Üst Mahkemesi 20.000 €’luk tazminat hakkı vermişti. Gerekçe olarak ise aynı motoru kasıtlı olarak kullandığını öne sürmüştü.

Almanya Federal Mahkemesi ise sırf aynı konserne ait olmanın bir şirketin yaptığı bilinçli bir eylemin diğer şirkete mal edilemeyeceğine karar verdi. Audi’nin de kasıtlı ve durumu bilerek, yani hile yapma niyeti ile, bu motorların kullanmış olması gerekiyor. Aksi hâlde bir tazminat hakkı yok.

Bu meselenin tespiti için Almanya Federal Mahkemesi davayı tekrar görülmesi için Naumburg Eyalet Üst Mahkemesi’ne sevk etti. Audi şirketi bu davaya özgüvenle bakıyor, zira motorun üretimine kendileri dahil değilerdi ve davacının bunun aksini veya en azından Audi şirketinin hileli durumdan haberdar olduğunu ispat etmesi gerekiyor.

Pin It on Pinterest

Paylaş