Gündem

En Uzun ve Kısa Oruç Tutulan Yerler Neresi

Bu yıl ramazan ayı son devir Müslümanların hüzünle geçireceği ikinci ramazan ayı olacak. Teravih namazları ve iftar ikramları eskisi gibi mümkün olmayacak. En kısa oruç Yeni Zelanda’da, en uzun oruç ta 20 saat ile Grönland’da tutulacak.
07 Nisan 2021
Bu sene ramazan ayı, 13 Nisan Salı günü başlıyor. En uzun oruç 20 saatle Grönland'da tutulacak. en kısa oruç ise yaklaşık 11 saatle Yeni Zelanda'da tutulacak. @google earth

İslam’ın beş temel esasından birisi olan orucun tutulduğu ramazan ayı gelecek hafta başlıyor. 13 Nisan Salı günü başlayacak olan bu sene en uzun oruç 20 saatle Grönland’da tutulacak. En kısa oruç da yaklaşık 11 saatle Yeni Zelanda’da tutulacak.

Müslümanlar, koronavirüs salgını sebebiyle iki yıl üst üste çok kısıtlı bir ramazan ayı geçireceklerinin bilincinde olarak bu sene de hüzünlü bir ramazan ayı geçirecekler. Zira, ramazan ayına mahsus olarak kılınan teravih namazları eskiden olduğu gibi kalabalık bir şekilde kılınamayacak. Türkiye’de olduğu gibi bazı yerlerde camilerde teravih namazı kılmak mümkün olmayacak. Mümkün olacak olan yerlerde de kısıtlı sayıda Müslüman cemaatle namaz kılabilecek.

Ramazan ayının bir başka geleneği de toplu iftar yemeklerinin ikram edilmesi bu sene de mümkün olmayacak. Kalabalık aile, akraba ve dostların iftarda buluşması inşallah gelecek seneki ramazan ayına kalacak.

Ramazan 13 Nisan Salı Günü Başlıyor

Ramazan ayı bu sene 12 Nisan Pazartesi yatsı namazından sonra kılınacak olan teravih namazı ile başlıyor. Dolayısıyla o gece sahura kalkılıp 13 nisan günü ramazan orucu tutulacak. Hicri 1 Ramazan 1442 gününün 13 Nisan 2021 tarihine tekabül ettiği kararı 2016 yılında İstanbul’da yapılan Uluslararası Hicrî Takvîm Birliği Kongresi’nde kararlaştırılmıştı.

Kongre üyelerinin çok büyük bölümü, Müslümanlar arasında tek bir takvimin kullanılması kararını onaylamış ve kongre ilmî heyetinin gelecek 10 yıl için takvimini hazırlamasını istemişti. Suudi Arabistan, hilalin görüldüğü yerde ramazanın girdiğini kabul etmiş, ancak, bu görülmenin her yer için geçerli olmayacağını ileri sürerek karara muhalif kalmıştı. Suudi Arabistan pazar günü akşamı ramazan başlangıcının hangi gün olacağını ilan edecek.

Bu arada, Pakistan gibi bazı ülkeler ise bu sene ramazan ayı başlangıcını 14 Nisan olarak duyurdu.

En uzun Oruç Norveç ve Grönland’da tutulacak

Oruç, gece sonunda imsakın doğuşu ve güneşin batışına göre tutulduğu için dünyanın farklı yerlerinde ve farklı mevsimlerde farklı sürelerde tutuluyor. Yaz aylarına göre daha kısa süre uzun tutulacak olan kuzey yarım kürede en uzun oruç ise Grönland ile birlikte Norveç, İsveç, Finlandiya, Rusya, İskoçya, Kanada ve Alaska’nın kuzey bölgelerinde tutulacak. Bu bölgelerde günlük ortalama 18-20 saat oruç tutulacak. En kısa oruç ise Yeni Zelanda’da tutulacak. Yeni Zelanda’danın güneyinde bulunan ve geçen sene 51 Müslümanın camide şehit edildiği Christchurch kasabasında 11 saat 20 dakika oruç tutulacak.

Avrupa ülkelerinin çoğunda ise ortalama olarak 17 saat oruç tutulacak.

Arapçada kamer denilen ay hareketlerine göre tespit edilen ramazan ayı her sene 10-11 gün erken başlıyor. Buna göre, ramazan ayı 33 sene sonra yani 2054 yılında yine aynı zamana gelecek.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş