Gündem

Fransa’da CIMG’nin Okul İnşaasını Engellemek İsteyen Belediyeye Mahkemeden Red

Fransa'da Grenoble İdare Mahkemesi, CIMG ‘nin Albertville'de yapacağı özel okulun iptali için belediyenin yaptığı başvuruyu reddetti. 
Mine Çelik
13 Nisan 2021

Fransa’nın Grenoble bölgesindeki Albertville şehrinde Milli Görüş Fransa İslam Konfederasyonu (CIMG) tarafından inşa edilecek okulun inşaatına mahkemeden izin çıktı. Albertville Belediye Başkanı Frédéric Burnier-Framboret’in okulun iptali için yaptığı başvuruyu mahkeme reddetti. Belediye Başkanı temyiz başvurusunda bulunacağını söyledi.

Sarıkır “İslamcı” ve “Türk” Okulu İddialarını Reddetti

Belediye Başkanı’nın cemaatçilik suçlamasına CIMG Başkanı Fatih Sarıkır tepki gösterdi. Fransız Haber Kanalı BFM’e konuşan Sarıkır, okulun “Ne İslamcı” ne de “Türk” olduğunu ifade ederek, “Fransa’da bulunan birçok Katolik ve Yahudi okulu gibi, Fransız yasalarıyla ve değerleriyle tam uyumlu olan bir Müslüman özel okulu olacak” ifadelerini kullandı. Sarıkır, ülkenin birçok yerinde özel okulları bulunduğunu, bu okulların her yıl denetlendiğini vurguladı. Sarıkır, Fransa Milli Eğitim müfredatını sıkı bir şekilde takip ettiklerini de hatırlatarak,  bazı okullarda Türkçe bile öğretilmediğine dikkat çekti. Ortalama 28 saat dersin arasında 2 ya da 3 seçmeli dini derslerin bulunduğunu söyledi.

Senato’da kabul edilen “ayrılıkçılık” yasa tasarısına “valilerin, dış güçlerin desteklediği özel okulların açılmasını engelleme yetkisi” veren bir madde eklemesine de atıfta bulunan Fatih Sarıkır, zaten bir okul açmak istediklerinde bölgenin cumhuriyet savcısı, valisi, eğitim birimi ile kentin belediye başkanının onayı gerektiğinin altını çizdi.  Sarıkır, yasaya eklenen maddeden çekinmediklerini belirterek, “Bu maddeyle sorunumuz yok. Çünkü yabancı bir devlet temsil etmiyoruz.” diye konuştu.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş