Gündem

Merkel, Salgında Karar Verme Yetkisi Alıyor

Koronavrüs pandemisi döneminde ülke çapında aynı anda aynı tedbirleri uygulayamayan Almanya, Enfeksiyonla Mücadele Yasasını değiştiriyor. Yasa değisince federal hükümetin ülke çapında tedbir uygulama imkanı olacak.
13 Nisan 2021
Almanya Başbakanı Merkel, Enfenksiyonla Mücadele Yasası'nda değişiklik yaparak, ülke çapında tek elden karar verme yetkisi alacak.

Almanya’da Kovid-19’a karşı tek elden karar alınabilmesi ve ülke çapında aynı anda aynı tedbirlerin uygulanabilmesi için, Enfeksiyonla Mücadele Yasası’nda değişiklik yapılıyor. Federal hükümete yetki verecek olan kanun tasarısı, bakanlar kurulu tarafından onaylandı.

Tasarının, Federal Meclis ile Eyaletler Meclisi’inde oylanması da hızlı bir şekilde gerçekleştirilecek. Tasarının yasalaşması durumunda Almanya’da federal hükümet, gerekli durumlarda ülke çapında tedbir kararlarını uygulamaya koyabilecek. Tasarının süreli olması ve hükümete en çok Haziran ayı sonuna kadar yetki vermesi öngörülüyor.

TASARI NE ÖNGÖRÜYOR ?

Enfeksiyonla Mücadele Yasası’nda yapılacak değişiklikle federal hükümet, 21.00 ile 05.00 saatleri arasında sokağa çıkma kısıtlaması da uygulayabilecek. İnsanlar ikamet ettikleri evlerini ve bu evlere ait avlu ve bahçeleri bu saatler arasında terk edemeyecek. Ancak doktora gitmek, hayvanların ihtiyaçlarını gidermesi gibi acil durumlar ile çalışmak mecburiyetinde olanlar bundan muaf olacak.

Salgından Koruma Yasası’nda değişiklik içeren tasarıda yer alan diğer maddeler ise şu şekilde:

Bir aileden insanlar günde başka bir aileden en fazla bir kişiyle görüşebilecek. 14 yaşından küçükler muaf tutulacak. Kafeler ve lokantalar sadece ‘gel-al’ ve paket servisi hizmeti verebilecek. İşverenler çalışanlarına işyerlerine gitmelerine gerek kalmadan evden çalışma ‘Homeoffice’ imkânı sağlayacak. Yiyecek-içecek satan marketler, eczaneler ve petrol istasyonları hariç tüm mağazalar kapalı kalacak.

Kısıtlamalar bir bölgede son 7 günlük vaka gösterge sayısının üst üste üç gün boyunca 100’den fazla olduğu durumlarda uygulanacak.

Planlanan kısıtlamaların ve tam kapanmanın mayıs ayı sonuna, hatta haziran ayı ortalarına kadar süreceğinden hareket edildiği de belirtildi.

Reklam (İç Sayfa)

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş