Toplum

“Zekat Fitre Kampanyası ile 140 projeyi destekliyoruz”

Hasene International Derneği ramazan ayı öncesinde başlayan ve tamamlanan kumanya kampanyasının ardından zekat fitre kampanyası ile çalışmalarını yürütüyor.
Murat Kubat
25 Nisan 2021
Hasene Zekat ve Fitre Kampanyası ile 140 projeye imza atılıyor.

Hasene International Derneği Başkanı Mesud Gülbahar ile kumanya kampanyasını ve zekat fitre çalışmalarını konuştuk.

Kumanya kampanyası nasıl geçti?

Ramazan ayı öncesi mazlum ve mağdurların sofralarına katkı yapmayı amaçlayan kumanya kampanyamızı başarılı bir şekilde tamamladık. Destek veren tüm bağışçılarımıza teşekkür ediyorum. Topladığımız kumanya yardımlarını 66 ülkede yüz binlerce ihtiyaç sahibine ulaştırdık. Kampanyada hedeflerimizi geçince, 58 olarak planladığımız ülke sayısını da 66’ya çıkardık. Tabii kampanya ile yalnızca kumanya dağıtmadık. Yıl boyu desteklediğimiz kimi çalışmaları da bu kampanya aracılığı ile destekliyoruz. Türkiye’de ve Bosna Hersek’teki aşevlerimiz ramazan ayında olduğu gibi, yılın diğer ay ve günlerinde ihtiyaç sahiplerine sıcak yemek dağıtmaya devam ediyor. Şanlıurfa Akçakale’de bulunan mobil fırınımızda günlük çıkan 7 bin ekmeği muhtaçlara dağıtıyoruz. Öğrencilere gıda desteği şeklinde katkı sağlanmış oluyor. Avrupa’da birçok camimizde mültecilere dönük hazır iftar paketi dağıtımı yapılıyor ve Afrika’da yetimhanelerimizin olduğu yerlerde iftar sofraları kuruluyor. Neslimizin mazlum ve mağdur coğrafyalardaki mağduriyeti anlayıp, desteklerinin devam etmesi için yine bu kampanya ile eğitime katkı payı şeklinde desteklerimiz oluyor.

Bangladeş’te 33 proje, Bosna Hersek’te 4 proje, Kamerun’da 9 proje, Ürdün’de 21-22 proje, Lübnan’da 28 proje, Mali’de 10 proje ve Pakistan’da 34 proje olmak üzere toplam 140 proje ilk aşamada zekat kampanyası ile desteklenmiş olacak ve projeler daha da artacak.

Zekat fitre çalışmaları noktasında şu an neler yapıyorsunuz?

Bazı ülkere kumanya kampanyasına gönderdiğimiz gözlemcilerimizle birlikte zekat müşahidi olarak görev yapan gözlemcilerimiz gitti. Bir tarafta kumanya dağıtımları yapılırken, diğer tarafta zekat çalışmaları noktasında bize gelen müracatların takibi yapıldı. Bu ülkeler; Bosna Hersek, Kamerun, Ürdün, Lübnan ve Mali. Bangladeş ve Pakistan’a önümüzdeki günlerde yine zekat müşahitlerimizi göndereceğiz. Bangladeş’te 33 proje, Bosna Hersek’te 4 proje, Kamerun’da 9 proje, Ürdün’de 21-22 proje, Lübnan’da 28 proje, Mali’de 10 proje ve Pakistan’da 34 proje olmak üzere toplam 140 proje ilk aşamada zekat kampanyası ile desteklenmiş olacak ve projeler daha da artacak. 140 projenin birçoğu başlatıldı, ramazan ayının sonunda gidecek zekat müşahitlerimiz tamamlandığını ve yardımların yerine ulaştığını denetleyecekler. Ayrıca burslarla öğrencileri destekliyoruz. Eğitim kurumlarımızın varlıklarını sürdürmesi için desteklerimiz oluyor.

Zekat çalışmaları kapsamında bahsettiğiniz ülkelerde ne tür çalışmalar yapıldı/yapılıyor?

Bazı ülkelerde ameliyatlar gerçekleştireceğiz. İnsan sağlıklı değilse çalışamaz. Çalışamadığı sürece kendi iaşesini temin edemez. Bangladeş ve Bosna Hersek’te ameliyatlar gerçekleştireceğiz. Bangladeş’te yine bakkal malzemesi desteği verilecek. Ve bu insanlar ticaret yaparak geçimlerini sağlayacak. Bazı ülkelerde ihtiyaç sahiplerinin geçimlerini sağlayabilmesi için bakkal, giyim mağazası ve atölye açılmasına katkı sağlıyoruz. Bir başka ülkede tekne vererek insanların balık tutmak suretiyle geçimliklerini sağlamasına katkı sağlamış olacağız. Dikiş makinesi dağıtımı, ev onarımı, ilaç desteği, etinden ve sütünden istifade edilecek hayvanların dağıtımı, mesleki yönden desteğe ihtiyacı olanlara destek vermiş olcağız. Bunlar gibi, bize partner kurumlarımızdan gelen ihtiyaçlar doğrultusunda zekat çalışmalarımızla destek sağlıyoruz. İlerde zekat destekleri ile büyük meyve tarları oluşturarak, ihtiyaç sahiplerinin tarımla geçimlerini sağlayacağız.

 Zekat fitre çalışmaları ile neyi amaçlıyorsunuz?

Kumanya kampanyası ile gıda ulaştırıyoruz, zekat çalışması ile ihtiyaç sahiplerinin kendi ayakları üzerinde durması için destekliyoruz. Zekat vermek suretiyle verdiğimiz kişiyi ayağa kaldırabiliyorsak, istihdam oluşturabiliyorsak, kendisi kendi geçimini sağlar hâle gelebiliyorsa zekat amacına ulaşmış demektir. Zekat ile daha kalıcı etki oluşturmaya çalışıyoruz. Bu katkı ile evine ekmek götüren babanın, ev bütçesine katkı sağlayan annenin dualarını almış oluyoruz ki bu bizim için çok önemli.

Zekat fitre kampanyasına www.hasene.org sayfası üzerinden yardımlar ulaştırılabilir. Zekat ve fitrelerinizi www.hasene.org/zekat-hesaplamasi/ adresinden hesaplayabilirsiniz.

 

Azerbaycan kumanya dağıtımları

Cibuti kumanya dağıtımı

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş