Gündem

Bu Sene Hac Sadece 60 Bin Kişi İle Yapılacak

Bu sene hac sadece 60 bin kişi ile yapılacak. 15 bini Suudi Arabistan içinden 45 bini de Suud dışından olmak üzere toplam 60 bin kişi hac yapabilecek. IGMG de hazırlıklara başladı.
24 Mayıs 2021
Bu sene hac sadece 60 bin kişi ile yapılacak, hacı adaylarının aşılarını tamamlamış olması gerekecek.

Suudi Arabistan bu sene sadece 60 bin kişinin hac yapacağını açıkladı. Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı bu sene yapılacak olan hac ile ilgili yaptığı açıklamada, koronavirüs salgını sebebiyle bu sene hacca katılım sayısının kısıtlı tutulacağı bildirildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, 60 bin hacının 15 bini Suudi Arabistan’dan diğer kalan 45 bini de Suud dışından gelecek. Kısıtlamanın sağlık güvenliğini teminat altına almak amacıyla yapıldığı bildirildi.

HAC İÇİN ŞARTLAR

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı bu yıl yapılacak olan hac için şartları da belirledi. Buna göre, hac için sadece 18-60 yaş aralığındaki hacı adaylarının gelişine izin verilecek.

Hac organizesini eskiden olduğu gibi seyahat şirketleri yapmayacak. Organizeyi doğrudan bakanlık yapacak. Bunun için Tawakkalna isimli telefon uygulaması kullanılacak. Tawakkalna programının hacıların telefonlara indirilmiş ve aşılarının da yetkili merciler tarafından kaydedilmiş olması gerekecek.

Ancak seyahat şirketleri hacılara danışmanlık yapacak, hac genelgelerini hacı adaylarına ulaştırarak bilgilendirecek ve bakanlığa yardımcı olacak. Hac kayıtları Tawakkalna programı ile gerceklestirilecek.

AŞI ve KARANTİNA ŞART

Hacı adaylarının hac ziyareti öncesi son 6 ay içinde herhangi bir hastalık nedeni ile hastanede yatmamış olmaları ve bunu kanıtlaması gerekecek. Bunun için doktor raporu alınacak.

Hac için Suudi Arabistan dışından gelenler, Biontec – Moderna – AstraZeneca ve Jhonson & Jhonson asılarından vurulduğunu belgelemek zorundalar. Aşı karnesi, aşı yapıldığına dair resmi onay ile geçerli olacak. Ayrıca Suud’a girmeden önce PCR negatif test sonucu ibraz edilmesi gerekecek.

Suud’a dışarıdan gelenler üç gün tedbirî karantinaya alınacak. Bu üç gün sonrasında tekrar PCR testi yapılacak.

Aşının 1’inci dozunun 13 Mayıs tarihine kadar yapılmış olması gerektiği gibi, aşının 2’nci dozunun da Suudi Arabistan’a gelmeden en geç son 14 gün kala olunması gerekecek.

Sadece 1 Umre ve Ziyaret Tavafı Yapılacak

Bu sene Kâbe ziyaretlerine de kısıtlamalar getirildi. Yeni uygulamada bir hacı adayı sadece bir umre ve ziyaret tavafı yapılacak.

Otel ve Arafat Kuralları

Otel odalarında en fazla sadece 2 kişi kalabilecek. Otellerde toplu programlar yapılmayacak. Yemekhanelerde yemek verilmeyecek ve her hacı adayının odalarına yemek getirilecek.

Servis otobüslerinde sadece oturaklarda oturulacak. Ve her yolcunun koltuk numarası önceden belli olacak. Her bir hacı adayı arasında bir koltuk boş kalacak. Yemekler önceden paketlenmiş şekilde ikram edilecek.

Arafat çadırlarında kişi başına 2 metrekare yer olacak. Toplu dua ve programlar yapılmayacak. Toplam hac süresi 14 gün olarak sınırlı kalacak.

IGMG Hazırlıklara Başladı

İslam Toplumu Millî Görüş Hac-Umre ve Seyahat İşleri Başkanlığı da bu seneki hac organiyyesi hazırlıklarına başladı. IGMG Hac-Umre ve Seyahat İşleri Başkanı Tahir Köksoy yaptığı açıklamada Suudi Arabistan Hac Bakanlığı’nın vereceği kontejana göre organizeye başlandığını bildirdi. Tahir Köksoy, “Bize verilecek olan kontenjan sayısını henüz bilmiyoruz. Sayı verilince kayıt yaptırmış olan hacı adaylarımızı bilgilendireceğiz. Gidebilecek olanları verilen kotaya ve konulan şartlara göre organize edeceğiz.” dedi.

Hacca gidebilecek olan hacı adayları Suudi Arabistan’a varınca Suud Hac Bakanlığının tahsis ettiği otellerde kalacak. Geri dönüşe kadar tüm organize hac bakanlığı tarafından yapılacak. Seyahat şirketleri ise bu organizeye yardımcı olacaklar.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş