Gündem

DSÖ: “10 Ülkenin Aşıya Hakim Olması Salgını Kalıcılaştıracak”

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, Kovid-19 aşılarının yüzde 75'inden fazlasının sadece 10 ülkede uygulanmasını, adaletsiz asi krizi olarak değerlendirdi ve bu durumun salgını kalıcılaştıran skandal bir eşitsizlik olduğunu söyledi.
25 Mayıs 2021
DSÖ: "Aşıların yüzde 75'i sadece10 ülkede uygulandı, böyle giderse salgın kalıcılaşacak." @aa

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, dünyadaki aşıların adaletsiz bir şekilde dağıtıldığını açıkladı. Dünya Sağlık Asamblesi toplantısında konuşan Ghebreyesus aşı paylaşımının küresel bir krize dönüştüğünü ve bu krizin de salgını kalıcılaştıran skandal bir eşitsizlik olduğunu söyledi.

Tüm aşıların yüzde 75’inden fazlasının sadece 10 ülkede uygulandığına dikkati çeken Ghebreyesus, “Bunu söylemenin diplomatik bir yolu yok, (çünkü) dünyadaki aşıların çoğunu yapan ve satın alan küçük bir grup ülke, dünyanın geri kalanının kaderini kontrol ediyor.” ifadelerini kullandı.

Ghebreyesus, “küresel çapta süregelen aşı krizinin, salgını kalıcılaştıran skandal bir eşitsizlik” olduğu yorumunda bulunarak, tüm ülkelerin nüfusunun yüzde 10’nun eylül ayına, yüzde 30’unun da yıl sonuna kadar aşılanması için Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı’na (COVAX) aşı bağışlanması çağrısında bulundu.

“Bu, sadece dört ayda 250 milyon daha fazla insanı aşılamak anlamına geliyor.” diyen Ghebreyesus, aşı üreticilerinden bu yıl ürettikleri aşıların yüzde 50’sini COVAX’a vermelerini istedi.

“Salgında başa dönebiliriz” uyarısı

Ghebreyesus, mevcut onaylanmış aşıların etkinliğini “önemli ölçüde zayıflatan” hiçbir varyantın ortaya çıkmadığını vurgulayarak, “Ancak durumun böyle kalacağına dair bir garanti yok. Bu virüs sürekli değişim gösteriyor. Gelecekteki değişiklikler (tedavi) araçlarımızı etkisiz hale getirebilir ve bizi (salgında) başa döndürebilir. Çok net olmalıyız, salgın bitmedi. Tüm ülkelerde (virüsün) bulaşması kontrol altına alınıncaya kadar da bitmeyecek.” şeklinde konuştu.

Ghebreyesus, isim vermeden özellikle çocukları ve risk grubunda olmayan diğer grupları aşılayan ülkelere tepki gösterdi, bu ülkelerin aşıya erişim güçlüğü yaşayan ülkelerdeki sağlık çalışanları ve yüksek risk grubundaki insanların yaşamını tehlikeye attığına atıfta bulundu.

DSÖ’nün COVAX projesi henüz hedefine ulaşamadı

COVAX yoluyla 125 ülke ve “ekonomiye” şubat ayından bu yana 72 milyon doz aşı gönderildiğini aktaran Ghebreyesus, bu miktarın, söz konusu ülkelerin nüfusunun yüzde 1’ine “zar zor” yettiğini vurguladı. (c/aa)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş