Gündem

Almanya’nın Saksonya-Anhalt Eyaletinde 1,8 Milyon Seçmen Sandık Başında

Almanya'nın Saksonya-Anhalt eyaletinde yapılan seçimlerden hangi partinin galip çıkacağı büyük merak konusu. Son yapılan anketlere göre Hristiyan Demokratlar (CDU) ve sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) Partisi arasında kıyasıya bir rekabet yaşanacak.
06 Haziran 2021

Almanya ve bazı Avrupa ülkelerinde 2021 yılı seçim yılı olarak ilan edilmişti. Bu yıl genel seçim de dahil olmak üzere ülkede 9 seçim yapılacak. Bunlardan biri de Saksonya-Anhalt’daki parlamento seçimi. Bugün 1,8 milyon seçmen sandık başına gidecek.

ANKETLERDE SAĞ POPÜLİST PARTİ İKİNCİ SIRADA YER ALDI

Almanya genelinde çok dikkate alınmayan eyalet parlamentosu seçimi, Mayıs ayının sonlarında yapılan bir anketle birlikte dikkatleri üzerine çekti. Anket sonuçlarına göre 2011 yılından beri iktidarda olan Hristiyan Demokratlar (CDU) yüzde 28 oranı ile birinci, sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) Parti ise yüzde 24 oranıyla ikinci sırada yer aldı. Doğu eyaletlerinde önde giden Sol Parti ise üçüncü sırada.

CDU’lu Eyalet Başbakanı Reiner Haseloff’un yeniden seçilmesi durumunda iktidarda olan CDU, Sosyal Demokratlar ve Yeşiller arasındaki ‘Kenya koalisyonu’ denilen üçlü koalisyonu, yaşanan fikir anlaşmazlıklarına rağmen devam ettirmek istediği belirtildi. CDU’lu bazı parti üyelerine göre Yeşiller yerine, bir önceki seçimde yüzde 5 barajının altında kalan Hür Demokrat Parti (FDP) koalisyon ortaklarından biri olmalı.

Pandemi Sürecinde Seçim

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında seçim merkezlerinde sıkı hijyen tebirleri geçerli olacak. Merkezler içerisindeki seçmen yoğunluğu mümkün olduğunca azaltılacak, maske ve mesafe önlemlerine riayet edilecek. Seçmen oy kullanacağı kalemi kendisi getirecek. Sandık görevlileri için hızlı test yaptırma imkânı sunulurken, bazı kentlerdeki görevlilere aşı olma imkânı sunulduğu da gelen bilgiler arasında. (fy)

 

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş