Dünya

BM: Myanmar’da Yoksulluk 2022 Yılında Artacak

BM tarafından hazırlanan bir rapora göre, Myanmar’daki şiddet ve salgın özellikle kadınları ve çocukları tehdit ediyor.
Merfua Şeker
13 Haziran 2021
@aa

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) kapsamında hazırlanan bir rapora göre, 2022 yılına kadar yaklaşık 25 milyon insan askeri darbe ve korona salgını nedeniyle yoksulluk sınırının altına düşme riskiyle karşı karşıya. Bu durum en çok da kadınları ve çocukları etkiliyor.

Reuters haber ajansına konuşan UNDP Asya-Pasifik Bölge Direktörü Kanni Wignaraja, koronavirüs pandemisini ve devam eden siyasi krizi şok bir gelişme olarak değerlendirdi, ve bu durumun en zayıf insanları daha da yoksulluğa iteceğini söyledi. Wignaraja, Myanmar’ın demokratik sisteme geçiş sırasında, 10 yılda kaydedilen gelişmenin “birkaç ay içerisinde silineceğini” belirtti.

Yüzlerce ölü, binlerce tutuklama

1 Şubat’taki askeri darbeden sonra güvenlik güçlerinin 750’den fazla kişiyi öldürdüğü tahmin ediliyor. UNDP raporuna göre, tedarik zincirleri artık düzgün çalışmıyor ve ulusal para birimi baskı altında. Enerji fiyatları yükseliyor. Bankacılık sistemi ise çökmek üzere. Wignaraja, ülkenin askeri ordu tarafından yönetildiği ve nüfusun yarısının yoksul olduğu 2005 yılındaki seviyesine dönebileceğini aktardı.

Avrupa Birliği, Güneydoğu Asya Ulusları Örgütü’ne (ASEAN) yaptığı bir bildiride, Myanmar’da demokrasiyi yeniden tesis etmede desteğini bildirdi.

Şiddeti Bitirmek İçin Beş Noktalı Plan

Myanmar’ın üyesi olduğu ASEAN Devletler Birliği, Jakarta’daki özel bir zirvede, Myanmar’daki çatışmaya barışçıl bir çözüm için “5 maddelik bir uzlaşma” program üzerinde anlaşmaya vardı.  Bu anlaşmada özellikle şiddetin sona ermesi çağrısında bulunuldu. Myanmar’da iktidara el koyan ordu sorumlusu Min Aung Hlaing planı onayladı. Ancak zirveden birkaç gün sonra 5 maddelik planın uygulanabilmesi için Myanmar’da öncelikle istikrarın sağlanması gerektiğini açıkladı.

Anlaşmadan sonra da şiddet devam etti

Güvenilir kaynaklara göre Myanmar güvenlik güçlerinin sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını, pek çok bölgede sivillerin evlerini bombaladığını ve insani yardım çalışanlarını saldırı dahil insani yardımların erişimini engellediğini aktardı.

 

Reklam (İç Sayfa)

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş