Gündem

Almanya’da Devlet “İmam” Yetiştirecek

Almanaya Federal İçişleri Bakanlığı ile Aşağı Saksonya Eyaleti Bilim Bakanlığı tarafından finanse edilen imam eğitimi okulu Islamkolleg Deutschland açıldı. DİTİB ve IGMG Islamkolleg'i desteklemiyor.
16 Haziran 2021
Islamkolleg Deutschland Almanya Federal İçişleri Bakanlığı ile Aşağı Saksonya Eyaleti Bilim Bakanlığı tarafından finanse ediliyor. @islamkolleg

Almanya’daki camilerde görev yapmak üzere devlet destekli olarak imam yetiştirecek olan Islamkolleg Deutschland açıldı. Osnabrück Üniversitesi bünyesinde açılan Islamkolleg Deutschland’a Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) ile İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) “devletin müdahelesi” sebebiyle destek vermiyor. Islamkolleg Federal İçişleri Bakanlığı ile Aşağı Saksonya Eyaleti Bilim Bakanlığı tarafından finanse ediliyor.

İslam Toplumu Millî Görüş Genel Sekreteri Bekir Altaş konuya ilişin yaptığı açıklamada, imamların yetiştirilmesine siyasetin müdahil olmasının tartışmalı bir konu olduğunu bildirdir. Bu konuda siyasetin etkin olmaması gerektiğini  açıklayan Altaş, imam yetiştirmenin ilgili cemaatin ihtiyaçlarına göre cemaat tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.

DİTİB’in Dış İlişkiler Müdürü Zekeriya Altuğ da bu tür projelerde devletin taraftar ve bazı cemaatleri destekliyor görünmesinin problemli olduğunu açıkladı.

Almanya İslam Konseyi Başkanı Burhan Kesici ise “Islamkolleg Deutschland” gibi müesseslerin devletin müdahalesiyle kurulmasının, şu anda camilerde görev yapan imamların olumsuz olarak değerlendirmesine yol açması sebebiyle problemli olduğunu ve İmam yetiştirmenin İslamî cemaatlerin sorumluluğunda olması gerektiğini söyledi.

Islamkolleg Deutschland Başkanı Dr. Esnaf Begiç, müesseselerinin İslamî cemaatlere rakip olmadığını ifade ederken Bilimsel Kurul Başkanı Prof. Dr. Bülent Uçar da cami sayısı çok olan İslamı kuruluşların katılmamasından üzüntü duyduğunu ifade etti.

Öte yandan, “İslam Almanya’ya aittir” diyen ve Islamkolleg’in Mütevelli Heyeti Başkanı olan Almanya eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff, Islamkolleg’te eğitimin başlaması nedeniyle yaptığı açıklamada müessesenin Almanya’da Müslümanlara eşit haklar tanımayı hedefleyen bir girişim olduğunu açıkladı.

Federal Almanya İçişleri Müsteşarı Dr. Markus Kerber Islamkolleg’te @islamkolleg

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş