Sıla Yoluna Çıkmadan Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Sıla Yoluna Çıkmadan Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Avrupa ülkelerinde yaşayan Türkiye kökenlileri memleket heyecanı sardı. Haziran ayının sonunda okulların tatile girmesi ile birlikte izin sezonu da başlıyor.

Tatil sezonunun açılmasıyla artan uçak bileti fiyatları aileleri otomobilleri ile yolculuk yapmaya iten nedenlerin başında geliyor. Pandeminin de etkisiyle birçok kişi bu yıl tatil yapmak, Türkiye’deki ailesini ziyaret amacıyla sıla yoluna çıkmaya hazırlanıyor. Bu nedenler Türkiye kökenliler Sıla Yoluna çıkmadan dikkat edilmesi gereken hususları merak ediyor.

Birçok ülkede kademeli normalleşme adımları atılırken Türkiye’ye giriş yapacak yolculara yönelik Kovid-19 tedbirlerinde de bazı güncellemeler yapıldı. Buna göre Türkiye’ye girişte en az 14 gün önce Kovid-19 aşısının tamamlandığına ya da son altı ay içerisinde Kovid-19 hastalığının geçirildiğine dair resmî belge ibraz edilmesi durumunda yolculardan negatif PCR testi talep edilmeyecek. Ayrıca Almanya’da birçok ülke vatandaşı, oturum uzatma konusunda yabancılar dairelerinin randevuları aylar sonrasına vermeleri sonucunda sıkıntılar yaşıyor. Güvenli ve huzurlu bir sıla yolculuğu için dikkat edilmesi gereken bazı hususları şu şekilde:

  • Girişten en fazla 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR testi raporu veya girişten en fazla 48 saat içerisinde yapılmış negatif hızlı antijen testi sonucunun ibraz edilmesi yeterli olacak.
  • Yolculuğa çıkmadan evvel gerekli evrakların yanınızda olduğundan emin olun. Örneğin pasaportunuzun en az altı ay geçerlilik süresi olması gerekiyor. Pasaportunuzu kontrol etmeden yola çıkmayın.
  • Yaşadığınız ülkeden aldığınız ikâmet kartı, ehliyet, araç ruhsatı, yeşil sigorta kartı, araç başkasına aitse vekâletname, hastalık ve kaza sigorta kartları gibi önemli evrakları yanınıza aldığınızdan emin olun.

Pandemi sürecinde yapılan yolculuklarda en önemli hususlardan biri de koronavirüs testleri. Buna göre özellikle salgın sürecinde kişiye ve ülkeye özel belgeleri yanınızda bulundurmaya dikkat etmelisiniz. Bunlar ise şu şekilde:

  • Giderken, https://register.health.gov.tr/ adresi üzerinden doldurulacak Türkiye’ye giriş formu, Türkiye için “ Hayat Eve Sığar” (HES) kodu, dönüşlerde, Avrupa’da yaşadığınız ülke için dijital giriş ve kayıt formu.

Koronavirüs aşısı olduysanız belgesi veya aşı karnenizi yanınızda bulundurmayı ihmal etmeyin. Aşı olanların cep telefonlarına indirecekleri dijital aşı belgesi yolculuklarında kolaylık sağlayacaktır.

10 BİN EURO’DAN FAZLASINI BEYAN EDİN

Türkiye’ye giderken 10 bin Euro’dan fazla para bulunduranların, bu paralarını mutlaka gümrüklere beyan etmeleri gerekiyor. Aksi takdirde paranın tamamına ya el koyabiliyorlar ya da ceza kesiyorlar. Beyan olunan paralar için vergi ve cezanın söz konusu olmayacağı açıklandı.

Sıla Yolu’na Çıkmadan ARACINIZI KONTROL EDİN

Pandemi nedeniyle transit geçilecek ülkelerden biri olan Macaristan’da bazı akaryakıt istasyonlarında durmak yasak. Transit yolcular için özel tabelalarla belirtilen istasyonlardan akaryakıt almak mümkün. Ayrıca transit geçişlerde sıkıntı yaratacak herhangi bir arızanın önüne geçmek için yola çıkılacak aracın bakımını yaptırmakta fayda var. Yola çıkmadan aracınızın frenlerini, lastiklerini, kayışlarını, amortisörleri gibi elektronik aksamaların tamamına baktırıp, kontrol ettirmek özellikle transit geçilecek ülkelerde yaşanabilecek sorunları önlemiş olacak. Ayrıca yola çıkmadan aracınızda bulundurmanız gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Yolcu sayısı kadar reflektörlü yelek
  • Reflektörlü üçgen
  • İlk yardım çantası
  • Yangın tüpü
  • Çocuk yolcu için çocuk koltuğu
  • Yedek ampul seti
  • Çekme halatı

Almanya’da yaşayanların Türkiye’ye dönüşte dikkate almaları gereken noktalar şu şekilde:

  • 6 yaşından itibaren herkes www.einreiseanmeldung.de internet adresinden giriş kayıt formunu dijital olarak doldurmak mecburiyetinde.
  • Türkiye’den dönüşlerde, en az 14 gün önce her iki doz aşınızı da olduğunuza dair aşı karnesi veya son altı ayda Kovid-19 geçirdiğinize dair resmî  bir belge ile giriş yapabilirsiniz.
  • Türkiye’den dönüşlerde, yukarıdaki şartları yerine getiremeyenlerin, 48 saatlik antijen veya 72 saatlik PCR negatif test sonucunu beyan etmesi mecburi.
  • Son iki maddeki şartları yerine getirmeyenlere on günlük zorunlu karantina var.

Türkiye’ye Macaristan güzergâhı üzerinde gidecek olanları yaklaşık 2000 km’lik bir yol bekliyor. Bu güzergâhta tek yönlü olarak yaklaşık 260 Euro akaryakıt ile 50 Euro vinyet ve otoyol parası ödeniyor. Bazı yerlerde devam eden yol çalışmaları nedeniyle sık sık kuyruklar oluşabiliyor. Hız sınırlarına uyarak gereksiz cezalardan kurtulmuş olursunuz. Tüm yolculara yol selameti dileriz. (fy)