Gündem

Bosna Savaşı’nın 6 Kurbanı Daha Vlasenica’da Toprağa Verildi

Bosna savaşında katledilen 6 Boşnak Rakita Şehitliği'ne defnedildi. Uluslararası Ceza Mahkemesi de eski Sırbistan Devlet Güvenlik Şefi Jovica Stanisic ve yardımcısı Franko Simatovic'i Bosna ve Hırvatistan’da işledikleri suçlar dolayısıyla 12'şer yıl hapis cezasına çarptırdı.
30 Haziran 2021
Bosna Savaşı (1992-1995) sırasında katledilen altı Boşnak, ülkenin doğusundaki Vlasenica'da bulunan Rakita Şehitliği'nde düzenlenen toplu cenaze töreniyle toprağa verildi. Savaşta katledilen ve cenazelerine yıllar sonra ulaşılan altı Boşnak için düzenlenen törene, Bosna Hersek İslam Birliği (Diyanet) Başkanı Husein Kavazovic ve Sırp Cumhuriyeti (RS) Başkan Yardımcısı Ramiz Salkic'in yanı sıra kurban yakınları ile vatandaşlar katıldı. @aa

Bosna Savaşı (1992-1995) sırasında katledilen 6 Boşnak, Vlasenica’da bulunan Rakita Şehitliği’nde düzenlenen toplu cenaze töreniyle toprağa verilirken, Uluslararası Ceza Mahkemeleri Mekanizması (MICT) da eski Sırbistan Devlet Güvenlik Şefi Jovica Stanisic ve yardımcısı Franko Simatovic’i Bosna ve Hırvatostan’da işledikleri suçlar dolayısyla 12’şer yıl hapis cezasına çarptırdı.

6 Boşnak İçin Cenaze Töreni

Savaşta katledilen ve cenazelerine yıllar sonra ulaşılan 6 Boşnak için düzenlenen törene, Bosna Hersek İslam Birliği (Diyanet) Başkanı Husein Kavazovic ve Sırp Cumhuriyeti (RS) Başkan Yardımcısı Ramiz Salkic’in yanı sıra kurban yakınları ile vatandaşlar katıldı.

Kavazovic, kıldırdığı cenaze namazının ardından yaptığı konuşmada, Vlasenica Belediyesinin başında, savaş sırasında bölgede yapılan katliamdan sorumlu kişilerden birinin bulunduğunu anımsattı. Ülkede hala savaş suçlularının övüldüğü ve soykırımın inkar edildiğine dikkati çeken Kavazovic, “Kurbanların, adalet arayışından vazgeçmeleri için baskıya maruz kaldıklarına şahit oluyoruz. Bu beni endişelendiriyor, zira ne katliamı gerçekleştirenlerin ne de onları destekleyenlerin tutumlarında bir farklılık görüyoruz.” diye konuştu.

Rakita Şehitliği’nde toprağa verilen en genç kurban Hasib Malcinovic’in kız kardeşi Hasija Selimovic de kardeşinin öldürüldüğünde henüz 21 yaşında olduğunu anlattı. Annesinin Malcinovic’in toprağa verildiğini göremeden vefat ettiğini aktaran Selimovic, “Annem, ölmeden önce oğlunun cesedinin bulunmasını ve en azından kemiklerinin nereye gömüldüğünü bilmek istiyordu. Ama ömrü yetmedi.” ifadelerini kullandı.

Stanisic ve Simatovic’i 12’şer yıla Mahkum Oldu

Uluslararası Ceza Mahkemeleri Mekanizması (MICT), eski Sırbistan Devlet Güvenlik Şefi Jovica Stanisic ve yardımcısı Franko Simatovic’i 1991 ile 1995 yılları arasında Bosna Hersek ile Hırvatistan’da sivillere yönelik öldürme, sürgün ve insanlığa karşı suçlardan suçlu bulundu.

Stanisic ve Simatovic, Bosna Hersek ve Hırvatistan’da Sırp olmayan sivillere yönelik işledikleri suçlardan toplam 24 yıl hapis cezasına mahkum edildi. (c/aa)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş