Macaristan’dan Transit Geçeceklere Uyarı: Otoyoldan Çıkış Yasak!

Macaristan’dan Transit Geçeceklere Uyarı: Otoyoldan Çıkış Yasak!

Türkiye Cumhuriyeti Budapeşte Büyükelçiliği Müsteşarı Noyan Özkaya, Camia Haber’e konuştu.

Pandemi şartları devam ederken Macaristan’da hangi kurallar uygulanıyor. Malum milyonlarca Türkiye kökenli de Sıla Yolu’na çıkmaya hazırlanıyor. Çoğunluk Macaristan’ı kullanacak. Transit geçişler için kurallar nelerdir?

Geçen yaz olduğu gibi bu yaz da bazı kısıtlamalar devam ediyor. Her yaz çok sayıda vatandaşımız Macaristan üzerinden Türkiye’ye gitmeyi tercih ediyorlar. Burası en sık kullanılan güzergah. Macaristan polis teşkilatının sayfasında yazan bilgilere göre, transit geçişler için Macaristan hala koronavirüs önlemleri kapsamında bu kişilerin ülkede zaman harcamamasını istiyoruz. 24 saat içerisinde ülkeyi terketmeleri gerekiyor transit yolcuların. Sadece belirlenmiş güzergahlarda seyahat etmeleri gerekiyor. Buradaki kasıt otoban dışına çıkılmaması. Ayrıca yine sadece belirlenen benzinliklerde durulabiliyor. Bunlar yoldaki tabelalarda da özellikle belirtilmiş. Her konaklama tesisinde durma imkânı yok.

İstisnalar da var, sağlık durumu ya da arabada ki teknik arıza durumunda bunun belirlenmesi durumunda otoban dışına çıkıp şehirlere gitmek mümkün.

PARANIZIN TAMAMINA EL KOYABİLİRLER

O halde transit geçişlerde gümrüklerde test ve aşı zorunluluğu yok?

Macaristan salgının başından beri transit yolcular için makul ve esnek bir kural uyguladı. Transit yolcular için aşı ve test zorunluluğu yok.

Peki gümrük kapılarında nelere dikkat etmeleri gerekiyor?

Macaristan’ın kendi gümrük müzakeresi gereği, yanımızda bulunan paranın 10 bin Euro ve üzerinde bir para taşınıyorsa ve bu beyan edilmez ise Macar makamlara arabayı aradıklarında bu miktarın tamamına el koyuyorlar. Yani yanınızda 10 bin 300 Euro varsa, 300’ü alıp 10 bini size geri vermiyorlar. Ayrıca hukuki süreç başlatıyorlar bu paranın alınması çok uzun sürüyor ve yüksek miktarlı cezalar kesiliyor.

Değerli eşyalar ve altın için de 300 Euro’nun üzerinde değerli eşyanın beyan edilmesi gerekiyor.

“VİNYET” ALMAYI UNUTMAYIN

Macaristan’a otoyol bileti gişelerden alınmıyor, benzin istasyonlarından ya da internetten satın alınabiliyor. Lütfen Macaristan’da girmeden önce ya da girer girmez otoyol biletinizi alınız. Ya da girer girmez ilk benzinlikten hemen almalarını tavsiye ediyoruz.

YOLA ÇIKMADAN PASAPORT SÜRENİZİ KONTROL ETMEYİ UNUTMAYIN

Macaristan’da transit geçen Türkiye kökenlilerin en sık yaşadığı sorunlar neler?

Salgın dışında Macaristan’dan geçerken her sene yaşadığımız aslında vatandaşlarımızın büyük çoğunluğunun dikkat ettiği, uyulması gereken kurallar var. Macaristan, Sırbistan’dan önce Avrupa Birliği’nin son gümrük kapısı. Dolayısıyla AB sınırlarından çıkılıyor. Bazı vatandaşlarımız pasaport süresine bakmadan Sırp sınırına kadar gidebiliyor. Bu durumda Sırp polisi bu kişileri Sırbistan’a almıyor. Onlar da gittikleri yolu geri dönerken Budapeşte Büyükelçiliğimizden geçici pasaport almak zorunda kalıyorlar. Onun için lütfen yola çıkmadan birkaç hafta önce pasaport sürelerini kontrol etsinler. Tabi ikamet tezkeresi için de aynı durum söz konusu.

Macaristan’da güvenlik sıkıntısının olmadığını biliyoruz. Macaristan ülkeden transit geçenler için güvenli bir ülke midir?

Macaristan genel olarak güvenli sayılabilecek bir ülke, ancak Macaristan’da otoyollar benzin istasyonlarında suç oranları düşüktür ancak her zamanki gibi ihtiyatlı olmakta fayda var. Araçlarında değerli eşyalarını bırakmasınlar. Pasaportlarını yanlarından ayırmayı ihmal etmesinler.