Gündem

Almanya Sandığa Gidiyor: İşte CDU/CSU’nun Seçim Vaatleri

Almanya'da seçimlere sayılı günler kala parti programlarında öne çıkan konuları sizler için derledik.
25 Eylül 2021
@shutterstock

Almanya 26 Eylül’de yapılacak genel seçimlerle 16 yıllık Angela Merkel dönemi sonrasına hazırlanıyor. Seçimlere sayılı günler kala partilerin seçim programlarını inceledik ve hem Müslümanları ilgilendiren, hem de Türkiye kökenlilerin de yakından takip ettiği konuları derledik. İşte CDU/CSU’nun seçim vaatleri:

İslam ve Müslümanlara İlişkin Konular

140 sayfanın yaklaşık 2 sayfasında İslam ve Müslümanlar ile ilgili konular ele alınıyor. “İslamcılık” ön planda yer alıyor, İslam düşmanlığının hoş görülmeyeceği vurgulanıyor. Almanya’da imamlık eğitimi ve camilerin finansmanına ilişkin şeffaflığın entegrasyon politikası için önemli olduğuna değiniliyor. Almanya’nın bir parçası olmak için belirli şartların yerine getirilmesi gerektiği, zira entegrasyonun “teşvik etmek ve talep etmek” ilkelerinden oluştuğu belirtiliyor.

İKLİM KRİZİ

Seçimler bağlamında özellikle fosil yakıtların enerji üretiminde kullanılmasıyla ilgili gündeme geliyor. Almanya’yı Yeşiller 20 yıl içinde, Sol Parti 2035’e, CDU/CSU, SPD 2045’e, FDP ise 2050’ye kadar “iklime zararsız” hale getirmeyi vaat ediyor.

DIŞ POLİTİKA

Seçim programlarında CDU/CSU, FDP ve SPD, Almanya dış politikasının neredeyse olduğu gibi devamını savunuyor.

GÖÇ VE MÜLTECİLER

Mülteciler için yasal ve güvenli yolculuk imkânlarının Avrupa Birliği ve Almanya tarafından sağlanmasını, AB’nin sınır güvenlik ajansı Frontex’in kaldırılmasını ve Türkiye ile yapılan “mülteci anlaşmasının” iptalini talep ve vaat ediyor; aile birleşimi konusundaki sınırlamaları da kaldırmak istiyor. CDU’nun Bavyera’daki ortağı CSU, ülkeye alınacak mülteci sayısının yıllık 200 bin kişiyle sınırlanmasını talep ediyor.

Vergi ve Emlak

CDU/CSU kiraların yükselişine karşı “frenleme önlemlerini” reddediyor. Zenginlerin daha sert vergilendirilmesine karşı çıkıyor.

Ekonomik Vaatler

CDU ile ortağı CSU, çocuklu ailelerin ev edinmelerinin kolaylaştırılmasını vaat ederken, çocuk parasının ise aylık 25 euro kadar arttırılmasından yanalar. CDU/CSU çocuk sahibi bireylerin vergiye tabi olmayan gelirlerinin miktarını yükseltme ve çocukların gün boyunca okullarda bakımına ilişkin hakların iyileştirilmesini öne çıkarıyorlar.

Mini işler için maksimum ek gelir sınırının da ayda 450 Euro’dan 600 Euro’ya yükseltileceği bildiriliyor.

Türkiye İle İlişkiler

Almanya’da hükümeti oluşturan muhafazakar Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partileri seçim programlarında, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) tam üyeliğine destek verilmeyeceği vurgulanıyor.

 

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş