Gündem

Almanya Sandığa Gidiyor: İşte SPD’nin Seçim Vaatleri

Camia Haber, partilerin seçim programlarını inceledi. Almanya’da yaşayan Müslümanlar ve Türkiye kökenlileri de yakından ilgilendiren seçim programlarında yer alan maddeleri teker teker sıralıyoruz. İşte SPD'nin seçim vaatleri.
Kübra Güzelyüzlü
25 Eylül 2021
@Shutterstock

Almanya’da 26 Eylül’de gerçekleşecek seçimlerle 16 yıllık Angela Merkel dönemi sona erecek. Seçimlerde Merkel’in koltuğu için Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Başkanı Armin Laschet, Sosyal Demokrat Partili (SPD) Maliye Bakanı Olaf Scholz ve Yeşiller Eşbaşkanı Annalena Baerbock yarışacak.

Camia Haber partilerin seçim programlarını sizler için inceledi. İşte SPD’nin seçim vaatleri:

SPD’nin İslam ve Müslümanlarla İlgili Vaatleri

Parti programında, 66 sayfadan 2’sinde İslam ve Müslümanlar ele alınıyor. SPD‘nin, her türlü ırkçılıkla mücadele edeceğine dikkat çekiliyor. Bu amaçla, tutarlı bir cezai suç kaydı talep ediliyor. Marjinalleşmiş insan gruplarına kamu hizmetine erişim hakkı verileceği belirtilirken, bunun Müslüman kadınlar için de geçerli olup olmadığı belirsizliğini koruyor. İmam eğitimi, İslami din eğitimi gibi konular programda yer almıyor.

Sosyal Yardımlar 

2021 için Hartz IV´ün miktarının yükseltilmesinden söz edilmiyor. Parti programında sıralanan vaatlere göre, işsiz kalanların konut durumlarına ve gelirlerine ilk iki yıl içinde karışılmayacak. Tekrar bir işe girmelerini sağlamak için kalifiye olmaları konusunda ise yardım edilecek. Bu nedenle işsiz kaldıktan sonra iki yol boyunca verilecek işsizlik yardımı “Arbeitslosengeld Q” (İşsizlik Parası Qualifizirung) olarak adlandırılıyor.

Taslakta ayrıca çocuklar “Bürgergeld” kapsamından çıkarılarak “Kindergrundsicherung” (Çocuk Temel Güvenlik Parası) kapsamına alınıyor. Şu anda 219 Euro olan çocuk parası gelirden bağımsız olarak ailelere veriliyor. SPD’nin taslağında çocuk parasının tabanının 250 Euro’ya, tavanının ise 528 Euro’ya çıkarılması öngörülüyor. Bu durumda en zenginler 250 Euro çocuk parası almaya devam ederken, düşük gelirliler ise daha fazla alacak.

SPD Asgari Ücretin Saat Ücretini 12 Euro’ya Çıkarmayı vaat ediyor

Uzun zamandır asgari ücretin saat ücretini 12 Euro’ya çıkarmayı vaat eden SPD, genel olarak emekliler dışındakilere mini işleri yasaklamayı hedefliyor. Servet vergisini yüzde 1 arttırmayı da hedefleyen SPD, en fazla kazanan kesimlerden alınan vergiyi ise yüzde 45’ten 48’e çıkarmayı öngörüyor. Buna göre yıllık gelirleri 250 binin üzerinde olan evli olmayanlar ve 500 binin üzerinde olan evliler yüzde 3 daha fazla vergi ödeyecekler.

Emeklilik Yaşının Artırılması Söz Konusu Değil

SPD, emeklilik yaşının artırılmasını düşünmüyor. Ekonomi bakanlığı danışmanları tarafından önerilen emeklilik yaşını 68’e çıkarma teklifini de onaylamayan SPD’nin Başbakan Adayı ve Maliye Bakanı Olaf Scholz, SPD olarak eylül ayındaki seçimlerden sonra bu yöndeki herhangi bir girişime karşı çıkacaklarını açıklamıştı.

SPD Çifte Vatandaşlığa olumlu bakıyor

Sosyal Demokrat Parti (SPD) çifte vatandaşlığa olumlu bakışını sürdürüyor. Bu bağlamda SPD Meclis Grubu, herkese çifte vatandaşlık hakkı verilmesi için 19 Ocak’ta Eyalet Parlamentosu’na bir önerge sunmuştu. SPD’nin parti programında ise çifte vatandaşlık ile ilgili öneri yer almıyor.

 

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş