Gündem

Tarihinde İlk Kez Başbakan Adayı Çıkaran Yeşiller Partisi’nin Seçim Vaatleri

Camia Haber Yeşiller Partisi'nin seçim programını inceledi ve öne çıkan başlıkları sizler için derledi.
Zeynep Rukiye Önver
25 Eylül 2021
@Shutterstock

Yeşiller Partisi Almanya’da 26 Eylül’de yapılacak seçimlerde kuruluşundan bu yana ilk kez başbakan adayı çıkarmış oldu. Başbakan adayı Annalena Baerbock kamuoyu yoklamalarında en önde giderken, yazdığı bir kitapta intihal yaptığı iddiaları sonrasında hızlı bir düşüşe geçmişti. İşte Yeşiller Partisi’nin seçim vaatlerinde öne çıkan başlıklar:

İslam ve Müslümanlarla İlgili Konular

Yeşillerin seçim programında Müslümanlık, Almanya’nın bir parçası olarak nitelendiriliyor. Müslümanların zorbaca saldırılar ve yapısal ayrımcılıktan muzdarip olduğuna dikkat çeken siyasi parti, önleyici ve koruyucu konseptlerin geliştirilmesini destekliyor. İmamların Almanya’da yetiştirilmesinin öneminin altı çizilerek, bunun için yerel ilahiyat fakülteleri ile işbirliği düşünülüyor. Bağımsız İslami cemaatlere devlet anlaşmaları ile yardım edilmek isteniyor.

Sosyal Yardımlar ve İşsizlik Maaşı

Mevcut Hartz IV modelini kaldırarak, yerine miktarı kişisel ihtiyaçlara göre ayarlanacak olan ve işsizleri yaptırım tehlikesi bulunmadan sosyokültürel geçim alt sınırından koruyacak olan yeni bir model önerisinde bulunuluyor. Aynı zamanda uzun süre işsiz kalanlar için iş bulma amaçlı kalıcı ve şahsi destek talep ediliyor.

Yeşiller, bunun yanında engelli vatandaşların kamusal hayata eşit erişim sağlamalarını prensip edindiklerini öne sürerek, sağlık sistemini hastalar lehine güçlendirmek ve burada da her türlü ayrımcılığı kaldırmak adına adım atacaklarını vadediyorlar.

Emeklilik Meselesi

Yeşillere göre emeklilik maaşı düzeyi en az yüzde 48’de tutulmalı. Yaşlılıkta fakirliği önlemek için iş şartlarının ve kazançların iyileştirilmesi ile gerekirse emekliliğe yönelik vergi paylarının yükseltilmesi öngörülüyor.

Kanuni emeklilik sigortasının daha çok kişiyi içine alan ve finansal iyileştirme garantileyen vatandaş sigortasına dönüştürülmesi planlanmakla birlikte emeklilik yaşının 67 olarak kalması destekleniyor. Yeşiller, özel emeklilik sigortasının yerine kamunun idaresinde bulunan, istemeyenler dışındaki her vatandaşın yatırım yapacağı ve piyasada bulunacak olan bir halk sermayesinin kurulmasından yana.

Göçmenler, Çifte Vatandaşlık ve Anadil

Çifte vatandaşlığa yeşil ışık yakan yeşiller göçmen ve mültecilerin vatandaşlığa kabul edilme sürecini hızlandırmak ve kolaylaştırmak istiyor. Parti, Almanya’yı göç ülkesi olarak tanımlayarak iş ve eğitim amaçlı göçü destekliyor. Okullardaki eğitimin de yardımıyla çocukların anadil becerilerini geliştirmesi taraftarı olan Yeşiller, çok dilliliği zenginlik olarak adlandırıyor. Ülkeye yeni gelenlerin uyum sağlama süreçlerini kolaylaştırmak için, onlara hayatın dil, ikamet, sağlık, sosyal yardım, eğitim, kültürel ve sosyal yaşam ile ilgili her alanında eşit erişim ve fırsat sağlanmasını talep ediyor.

Eğitim

Eğitim sistemini başından beri desteklediğini belirten Yeşiller, her çocuk için bir ana okulu yeri güvencesi vadetmekle birlikte, ilkokullarda her öğrenciye tam gün bakım olanağı sunmak istiyor. Okulların hem çalışma, hem de oyun ve kültürel tecrübe alanı olarak tarif edildiği programda, aynı zamanda pandemi şartları altında ve sosyal statü dolayısıyla mağdurluk yaşayan çocuklara maddi destek ve de bir uzmanlar kadrosunun yardımı planlanıyor. Eyalet ve federal devlet arasındaki eğitim işbirliğini kuvvetlendirmenin ve eğitimde dijitalleşmenin önemine parmak basıldığı gibi, üniversite veya meslek öğrenimi gören gençlerin temel güvencesi talep ediliyor.

Türkiye İle İlişkiler

Yeşil parti Türkiye ile Almanya arasındaki özel ilişkinin üzerinde durarak, mevcut Türk iktidarının insan hakları ve hukuk devletine aykırı tutumunu kınıyor. Kabul edilen çok sayıdaki mülteci için Türk devletine yardım etmeyi planlayan Yeşiller, demokrasi ve hukuk devletine geri dönmesi şartı ile Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği ile ilgili konuşmaların sürdürülmesinden yana.

 

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş