Gündem

Olaf Scholz: “Halk Beni Başbakan Olarak Görmek İstiyor”

Sosyal Demokrat Partinin başbakan adayı Scholz, seçim sonuçlarından memnun olduğunu belirterek Alman halkının başbakan olarak kendisini görmek istediğini ifade etti. Hristiyan Birlik partilerinin başbakan adayı Armin Laschet ise hükümet kurma görevinin kendilerinde olduğunu söyledi.
26 Eylül 2021
SPD Başkanı Scholz seçim gecesi konuştu.

Almanya’da Sosyal Demokrat Partinin (SPD) başbakan adayı Olaf Scholz, ilk seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından partililere hitaben yaptığı konuşmada, “Halkımız, başbakan olarak Olaf Scholz’u görmek istiyor.” dedi.

SPD’nin şansölye adayı Scholz, seçim sonuçlarını “büyük bir başarı” olarak nitelendirerek, seçmenlerin seçim sonucuyla açıkça “hükümet değişikliği” istediklerini kaydetti.

400 bin SPD üyesine son birkaç haftadaki yüksek destekleri için teşekkür eden Scholz, seçimde nihai sonucu bekleyeceklerini vurguladı.

“Hükümet Kurma Görevi Bizde”

Almanya’da Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin başbakan adayı Armin Laschet, CDU/CSU’nun öncülüğünde bir koalisyon kurmak için elinden geleni yapacağını belirtti. Laschet, ilk sandık çıkış anketlerinin açıklanmasının ardından başkent Berlin’de, CDU Genel Merkezi’nde açıklamalarda bulundu. Bu seçim akşamının çok özel olduğunu belirten Laschet, 16 yıl sonra Başbakan Angela Merkel’in genel seçimde yeniden aday olmadığını ifade etti. Laschet, bu 16 senenin Almanya için iyi yıllar olduğunu vurgulayarak, Merkel’e teşekkür etti.

Anketlere göre, seçimlerin başa baş geçtiğine işaret eden Laschet, “Bu seçim akşamı istisnai bir durum. Henüz elimizde güvenilir rakamlar yok. Ancak bu sonuçtan memnun olmadığımızı şimdiden söyleyebiliriz.” değerlendirmesinde bulundu. Laschet, bu seçim gecesinin uzun geçeceğini ve nasıl sonuçlanacağının şimdiden söylenemeyeceğini, muhtemelen Almanya’da ilk kez gelecek hükümetin 3 partiyle kurulacağını kaydetti. Hükümet kurma görevinin CDU/CSU’da olduğunu belirten Laschet, “Hristiyan Birlik partilerinin öncülüğünde bir koalisyon kurmak için elimizden geleni yapacağız.” ifadesini kullandı.

Almanya’nın şimdi geleceği şekillendiren bir koalisyona ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Laschet, “Zıtlıkları aşmak ve Almanya’nın birliğini sağlamak zorundayız.” değerlendirmesinde bulundu. Laschet, CDU/CSU’ya verilen her oyun ülkede sol hükümetin kurulmasına karşı verildiğini kaydetti.

Almanya Birinci Televizyon Kanalı ARD’nin ilk sandık çıkış anketine göre, CDU/CSU ve Sosyal Demokrat Parti yüzde 25’er oy aldı.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş