Dünya

ABD’li İlaç Firması Moderna’nın Kovid-19 Aşısı İzlanda’da Durduruldu

İzlanda, kalp iltihabı riski nedeniyle ABD'li ilaç firması Moderna'nın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının kullanımını askıya aldı.
11 Ekim 2021
@Shutterstock

Bloomberg’in haberine göre, ülkede artan kalp iltihabı risklerine ilişkin endişeler öne sürülerek Moderna aşısının kullanımının durdurulması kararı verildi. Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Bölgede Pfizer aşısının tedariği yeterli olduğundan baş epidemiyolog İzlanda’da Moderna aşısını kullanmamaya karar verdi.” ifadelerine yer verildi. İzlanda’dan önce, İsveç ve Finlandiya da 30 yaş altı kişiler için Moderna aşısının kullanımını askıya almıştı. Ayrıca Danimarka ve Norveç, 18 yaşın altındaki herkes için Moderna aşısının kullanımını tamamen yasakladı.

Öte yandan New York Times’ın aşı gönderilerini takip eden Airfinity adlı firmanın verilerine dayandırdığı haberine göre Moderna, ürettiği Kovid-19 aşısının çoğunu zengin ülkelere sattı. ABD’li ilaç şirketi, Dünya Bankasının düşük gelirli olarak tanımladığı ülkelere yaklaşık 1 milyon doz aşı gönderirken, Pfizer/BioNTech 8,4 milyon doz, Johnson&Johnson ise 25 milyon doz aşı gönderdi.

DÜŞÜK GELİRLİ ÜLKELERE  HÂLEN AŞI ULAŞMAMIŞ

Moderna‘nın geliştirdiği Kovid-19 aşısını almak isteyen az sayıda orta gelirli ülkeler ise hâlen aşılarını teslim alamazken, en az 3 ülke, Moderna aşısı için ABD ve Avrupa Birliğinden daha fazla para ödedi. Moderna‘nın aşı satışı için anlaşma yaptığı Avrupa Birliği ile diğer 22 ülkeden hiçbirinin düşük gelirli olmadığı, sadede Filipinlerin düşük orta gelirli olduğuna dikkati çekilen haberde, ABD’nin tek doz Moderna aşısı için 15 ila 16,5 dolar, Avrupa Birliğinin 22,60 ila 25,50 dolar, Botswana, Tayland ve Kolombiya’nin ise aynı aşı için 27 ila 30 dolar arasında ödeme yaptığı ifade edildi.

Gündem | 12 Ağustos 2021 Almanya’da Binlerce Kişiye Kovid-19 Aşısı Yerine Tuzlu Su Enjekte Edilmiş 12 Ağustos 2021

“ÜRETİM KAPASİTEMİZ KISITLI”

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) eski başkanı Dr. Tom Frieden, ABD’li ilaç firması Moderna‘yı “gelirini artırmaktan başka hiçbir sorumluluğu yokmuş gibi davranmakla” suçladı. Moderna ise üretim kapasitelerinin kısıtlı olduğunu ve ürettikleri tüm aşı dozlarıyla şu an ancak Avrupa’dan daha önce aldıkları siparişleri karşılayabildikleri açıklaması yaptı.

Gazetenin üst düzey yetkililere dayandırdığı haberinde Biden yönetiminin de Moderna‘nın aşısını yoksul ülkeler için daha erişilebilir kılmamasından rahatsızlık duyduğu belirtildi. Haberde, Biden yönetiminin üretimini artırması ve yurtdışında aşı üreten şirketlere lisans vermesi konusunda Moderna‘ya baskı yaptığı ifade edildi.

Moderna‘dan yapılan açıklamada ise şirketin 2022’de yoksul ülkelere bir milyar doz aşı sağlayabilmek için üretimini artırmaya yönelik yatırım yaptığı ve Afrika’da bir aşı üretim fabrikası açacağı belirtildi. (C,AA)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş