Gündem

Halle’deki Irkçı Saldırıda Hayatını Kaybedenler İçin Anma Töreni Düzenlendi

Almanya’nın Halle kentinde 9 Ekim 2019 tarihinde meydana gelen ırkçı terör saldırısında hayatını kaybedenler için anma etkinlikleri düzenlendi.
11 Ekim 2021
@Shutterstock

Almanya’nın Saksonya-Anhalt eyaletinin Halle kentinde 9 Ekim 2019’da bir sinagog ve dönerci önünde düzenlenen silahlı saldırıda 2 kişi hayatını kaybetmişti. Şehirde gerçekleştirilen anma töreninde 100’ün üzerinde kişi ırkçı saldırıda hayatını kaybedenleri andı. Anma etkinlikleri eylem, nöbet ve mitinglerle akşam saatlerine kadar devam etti.

“Aşırı sağcı şiddet küçümsenemez”

Anma etkinliklerine katılan Saksonya-Anhalt Başbakanı Reiner Haseloff (CDU), Halle saldırısının ikinci yıldönümü vesilesiyle siyasi tartışmanın daha fazla kutuplaşmasına karşı uyarıda bulundu. Haseloff, Halle’deki anma töreninde, “Aşırı sağcı şiddet unutturulmamalı ve küçümsenmemeli” dedi. Almanya İslam Konseyi Başkanı Burhan Kesici de saldırının düzenlenmek istendiği sinagoga giderek, Yahudi cemaatine geçmiş olsun dileklerini iletti.

Gündem | 21 Temmuz 2020 Halle Saldırganı Hakim Karşısında: “Bir Hayal Kırıklığını Daha Kaldıramayız” 21 Temmuz 2020

Neler olmuştu?

9 Ekim 2019 tarihinde Halle şehrinde ırkçı terörist Stephan Balliet Yeni Zelanda’nın Christchurch şehrinde iki camiye yönelik terör saldırısından esinlenerek, silah ve patlayıcılarla doldurduğu kiralık arabayla bir sinagoga silahlı saldırı düzenlemeye çalıştı. Balliet, sinagoga giremeyince yolda yürüyen bir kadını öldürdükten sonra bir Türk’ün döner restoranına saldırdı ve orada da bir kişiyi öldürdü.

Olayı kamerayla görüntüleyen Balliet’ın Yahudi karşıtı, ırkçı ve yabancı düşmanlığı nefretini ifade eden bir manifesto yazdığı ortaya çıkmıştı. Balliet olaydan sonra tutuklanarak müebbet hapis cezasına çarptırıldı. (c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş