Gündem

5 Afrikalı Kadın, Belçika’yı İnsanlığa Karşı Suç İşlemekten Dava Etti

Sömürge döneminde Belçika hükümeti tarafından ailelerinden zorla alınan Afrikalı kadınlar “İnsanlığa Karşı Suç” işlediği gerekçesi ile Belçika aleyhine dava açtı.
15 Ekim 2021
Kongo'da "melez" çocuklar, Belçika hükümeti tarafından ailelerinden zorla alınarak Hristiyan yetimhanelerine yerleştirildi. @metisbe.squarespace.com

Belçika’da 5 Afrika asıllı kadın, Kongo’yu reşmen işgal ederek sömürgeleştirdiği dönemde “İnsanlığa Karşı Suç” işlediği gerekçesi ile Belçika hükümeti aleyhine dava açtı. Kongo asıllı anne ve Belçikalı babadan doğan kadınlar, sömürge döneminde ailelerinden çalınarak zorla Hristiyan yetimhanelerine yerleştirildiklerini, kendileri gibi çok sayıda çocuk bulunduğunu ifade etti.

5 Afrikalı kadının avukatı, davanın ilk celsesinde, müvekkillerinin çocukken devlet tarafından kaçırıldığını, kötü muameleye maruz bırakıldıklarını ve toplumdan soyutlandıklarını ifade etti.

Bugün Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Kongo Cumhuriyeti olan, işgal ve sömürge döneminde de Belçika Kongosu olarak bilinen ülke ile birlikte Ruanda ve Burundi’de, yerli kadınlarla Belçikalı babadan olan çocuklar devlet tarafından zorla ailelerinden alınarak Hristiyan yetimhanelerine yerleştiriliyorlardı.

Métis olarak bilinen çocuklar, melez oldukları gerekçesi ile toplum tarafından da dışlanıyordu. Belçika’nın bölgeden çekilmesi ile birlikte bu çocuklar Belçika’ya getirilmeyip kendi başlarına bırakılmışlardı. Belçika hükümetini mahkemeye veren kadınlar 1946-1950 yılları arasında doğup yetimhaneye terkedilen çocuklardan oluyor.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş