Toplum

Almanya’da Enflasyon Son 30 Yılın Zirvesine Çıktı

Almanya’da son 30 yılın en yüksek enflasyonu gerçekleşti. Enflasyonun ana sebebinin enerji ve nakliye fiyatlarındaki artış olduğu açıklandı.
15 Ekim 2021
@shutterstock

Almanya’da enflasyon rakamları son 30 yılın zirvesine çıktı. Almanya Federal İstatistik Dairesi, Eylül ayındaki enflasyon oranını geçen yılın Eylül ayına göre yüzde 4.1 olarak açıkladı. Bu oran, 1993 yılı Aralık ayında tespit edilen yüzde 4.3’lük orana ilk kez yaklaştı.

Özellikle gıda ve diğer tüketici ürünlerindeki artışın dar ve orta gelirli aileleri etkilediği ifade edilirken ver.di sendikası işçi maaşlarına reel artış yapılmasını istedi.

Enflasyonun artış sebebi olarak yüksek enerji ve nakliye fiyatları gösterilmesine rağmen uzmanlar, şirketlerin pandemi sürecindeki zarar ve düşük gelirlerini de zam yoluyla kapatma giderek fırsatçılık yaptıklarına dikkat çekiyor.

Federal İstatistik Dairesi’nin tespitlerine göre Almanya’da geçen yıla göre kalorifer yakıtında yüzde 76,5, benzinde yüzde 28,4, doğalgazda yüzde 5,7 ve elektrikte yüzde 2 oranında fiyat artışı oldu.

Gıda maddelerinde ise artış yüzde 4,9 oranında gerçekleşirken, sebzelerin fioyat artışı yüzde 9,2’ye ulaştı. Süt ürünleri ve yumurta ise yüzde 5,5 pahalandı.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş