Gündem

Almanya’da Yeni Salgın Önlem Paketi Meclisten Geçti

Almanya’da yeni kanunla pandemi olağanüstü hâli kaldırıldı. Ancak, olağaünstü hâl kuralları, genel kapanma hariç salgın süresince geçerli olacak.
18 Kasım 2021

Almanya’da koalisyon hükümeti kurma hazırlığı yapan Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti, tarafından hazırlanan korona önlemlerine ilişkin paket, Federal Meclis’te kabul edildi. Yeni paketin kabul edilmesiyle, ülkede 2020 yılı Mart ayından beri süre gelen pandemi olağanüstü hâli de kaldırıldı. Mecliste yapılan konuşmalarda, mevcut hükümetin salgınla mücadelesi kıyasıya eleştirilirken, mevcut hükümet olağanüstü hâlin devamını istedi.

Kim Muhalefet Kim İktidar Karıştı

Almanya Federal Meclisinde ilginç bir durum yaşandı. Kanun görüşmeleri esnasında mevcut hükümet muhalefet rolunü üstlendi. Ancak mevcut hükümetin ortağı ve gelecek hükümete de başkanlık edecek olan sosyal demokratlar ise hem muhalefet hem de iktidar partisi gibi davrandı. Sosyal demokratlar, şu andaki politikaları desteklerken, görüşülen tasarıyı destekledi.

Mevcut hükümetin Hristiyan demokrat kanadı ise muhalefete devam etti. Bu yüzden de, Hristiyan demokratların iktidarda olduğu eyalet hükümetlerinin pandemi olağanüstü hâlini kaldıran yasayı Eyaletler Meclisi’inde veto edebilecekleri gündeme geldi. Ancak, mevcut şartlarda vetonun gerçekleşmeyeceği ifade ediliyor.

Eski Kural Yeni Kanun

Almanya’da pandemi olağanüstü hâli yeni kanunla kaldırıldı. Bu kanun yerine Enfeksiyonla Mücadele Kanunu yeni şekliyle yürürlüğe girdi. Eski kanun ile yeni kanun arasında aslında fazla bir değişiklik veya yenilik bulunmuyor. Sadece, eyaletlerin pandemi ile ilgili alacağı kararların yasal dayanağı ortaya konulmuş oldu.

Yeni Yasada Neler var?

Almanyada mecliste Kabul edilen yeni yasaya göre tam bir kapanma öngörülmüyor. Daha önce de geçerli olan bazı kurallar şöyle olacak:

• Yeni kanuna göre Almanya’da eyalet hükümetleri, federal hükümetin bir genelge veya kararını beklemeden sokağa çıkma kısıtlaması uygulayabilecek, kültür ve spor etkinlikleri ile kalabalık gerektiren toplantılarını yasaklayabilecek.

• Eyaletler, pandemiyi gerekçe göstererek, gösteri yapma ve dinî faaliyetleri yasaklayamayacak.

• Her hangi bir iş yerinin kapatılması öngörülmeyen yasayla okullar da kapatılmayacak.

• Korona ile ilgili belgelerde sahtecilik yapanlara duruma göre üç aydan beş yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

• Hastane ve bakım evlerinde çalışanlarla, buralara ziyarete gelenler negatif korona test sonucu gösterecekler.

• Otobüs ve trenlerde “3G” kuralı geçerli olacak. Ulaşıma ancak bu şekilde yapılacak.

• 3G kuralı iş yerlerinde de geçerli olacak. Büro çalışanları evden çalışacaklar.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş