Yazarlar

Almanya’da Engelli Çalışan Olmak – II

Geçtiğimiz sayıda Almanya’da kanunen engelli sayılmanın şartlarına değinmiş idik. Bu sayı da ise engellilik oranının tespit işlemine göz atacağız.
16 Aralık 2021

 Engellilik Derecesi (GdB) Nasıl Tespit Edilir?

Engellilik durumunuz varsa sosyal bakım dairesine (Alm.: Versorgungsamt) başvurarak tespit süreci başlatılabilir. Şayet benzer meselelerle ilgilenen başka kurumlar tespitlerde bulunmuş ise bu kurumların tespitte bulundukları derece aynı derecede bir engellilik ifade eder ve onunla beraber gelen hakları doğurur. Misal olarak iş kazası sigortası ve meslek odasının (Alm.: Berufsgenossenschaft) tespit ettiği kaza hasar oranı (Alm.: Grad der Schädigungsfolge, GdS) yüzde 50 ise engellilik derecesi de %50 sayılır. Bu durumda tespit süreci gerekmeksizin kişi belirlenen oranda haklara sahip olur ve “ağır engelli kimlik belgesi”nin çıkarılmasının talep edilmesi yeterli olur.

Almanya’da GdS olarak adlandırılan kaza hasar oranı belli bir mesleki kaza ile alakalı iken, GdB daha kapsamlı ve yüksek olabilir. Bu durumda GdB tespit ettirmek daha faydalı olur.

GdB Nasıl Tespit Edilir?

Sosyal bakım dairesi belirtilen hastalıkları ve raporları alanında eğitim almış kişilere (Alm.: Sozialmedizin) incelettirir ve gerekirse muayeneye çağırabilir. Bu incelemenin ardından bir GdB tespit edilir. Bu süreç ise 6 ay kadar sürebilir.

Bununla birlikte şayet başvuruda bulunan çalışan biri ise bu incelemenin 3 hafta içerisinde sonuçlandırılması gerekir. Sadece mevcut evraklara göre karar verilmeyip muayene de gerekli görülürse süreç 5 haftaya kadar sürebilir. Lakin genelde süreç 3 ay kadar uzayabilir.

Engelli Çalışan 1 Ay İçerisinde İtiraz Edebilir

Şayet talep ettiğiniz oranda bir tespit yapılmamış ise gelen haber sonrası 1 ay içerisinde itiraz etme hakkı doğar. İtiraz ederken dosyayı inceleme talebinde bulunulmasında fayda vardır. Bu durumda sosyal bakım dairesinin inceleme raporunu görüp kendi hakkınızı daha iyi savunabilirsiniz. İtiraz sürecinde iki taraf anlaşamıyorsa, konu sosyal mahkemelere taşınabilir. En geç bu durumda bir avukata danışmak da fayda var.

Şayet şikâyetlerinizde bir iyileşme öngörülmüyor ise, süresiz bir belge verilir. Aksi hâlde 5 senelik bir belge alınır. Bu belgenin 5 senede bir geçerliliği uzatılabilir. Bu süreçte sosyal bakım sigortası bir iyileşme tespit ederse, yeni bir GdB tespitinde bulunabilir.

Eğer bir kötüleşme söz konusu ise, beklemeden bunun tespiti ve GdB karşılığı için talep edilebilir.

Pin It on Pinterest

Paylaş