Toplum

“Almanya’da Her Gence 20 Bin Euro Verilsin!”

Almanya İktisat Araştırmaları Enstitüsü (DIW), Almanya’da herkese refah sunulabilmesi için 18 yaşına basan her gence 20 Bin Euro ödeme yapılmasını istedi.
22 Aralık 2021
Avrupa Birliği üyesi ülkeler, nakit yapılan ödemeleri 10 bin euro ile sınırlandırma konusunda anlaşmaya vardı. @shutterstock

Almanya İktisat Araştırmaları Enstitüsü (DIW), Almanya’da herkese refah sunulması ve yoksulluğun azaltılması için 18 yaşına basan her gence 20 Bin Euro temel miras ödemesi yapılmasını istedi. Enstitü, Varlık Vergisi ve Varlık Eşitsizliği üzerine yaptığı araştırmada Almanya’da aşırı derecede varlık eşitsizliği olduğunu tespit etti.

Araştırmaya göre, Almanya’da halkın yarısının var denilecek kadar bir varlığa sahip olmadığı, yüzde 10’luk kesimin tüm varlıkların yüzde 67’sine, yüzde 0,1’lik bir kesimin de varlıkların yüzde 20’sine sahip olduğu tespit edildi. Halkın varlığı olmayan yüzde 50’lik kesimi Almanya’daki varlıkların sadece yüzde 1’ine sahip bulunuyor.

Enstitü, aradaki derin uçurumun giderilmesi için veraset ve varlık vergilerinden elde edilecek gelirle Almanya’da 18 yaşına gelen her gence 20.000 Euro verilmesini önerdi.

Araştırmayı yapan İktisat Araştırmaları Enstitüsü vergi uzmanı Stefan Bach da araştırma sonuçlarını açıklarken “Almanya’da öngörülen bir zaman içinde herkese refah vaat ediyorsak, o zaman varlık dağılımındaki eşitsizliği daraltmamız gerekiyor.” dedi.

Almanya Varlık Araştırması, veraset ve varlık vergilerine getirilecek olan artışın Gini Katsayısı denilen gelir eşitsizliği kat sayısını da ilk etapta yüzde 5-7 arasında ortadan kaldıracağını öngördü.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş