Gündem

Hindistan’da Müslümanlara Yönelik Soykırım Çağrısı Tepki Topladı

Hindistan’da Hinduların düzenledikleri bir dinî toplantıda Hindu rahipler Müslümanlara karşı soykırım yapma çağrısı yaptı. Toplantıya hükûmet partisi BJP milletvekillerinin de katılması tepki topladı.
25 Aralık 2021
Fotoğraf: Twitter

Hindistan’da  17-19 Aralık tarihlerinde Haridwar kasabasında yapılan dinî içerikli bir toplantıda Hindu rahipler, Müslümanlara soykırım çağrısı yaptı. Başbakan Modi liderliğindeki hükümet partisi BJP milletvekillerinin de katıldığı toplantının videolarının sosyal medyada yayılması üzerine tepkiler büyüdü.

Yerel basında yer alan haberlere göre, kuzey Haridwar kentinde düzenlenen 3 günlük nefret içerikleriyle dolu toplantıda 50’den fazla Hindu rahip ve politikacı konuşmalar yaparak, yaklaşık 200 milyon Hintli Müslüman’ın toplu olarak katledilmesi çağrısında bulundu. Tartışmalı Hindutva (Hindistan’daki Hindu milliyetçiliğinin en yaygın şekli)lideri  Yati Narsinghanand Saraswati tarafından düzenlenen toplantının bir kısmı canlı olarak da yayınlandı.

MÜSLÜMANLAR TEPKİLİ: “HÜKÛMET OLANLARA GÖZ YUMUYOR”

Açıklamalar Hindistanlı Müslümanların tepkisini toplarken Müslümanlar tarafından protesto gösterileri de yapıldı. Hindistan’ın en büyük Müslüman kuruluşu olan Hint Ulema Cemiyeti (Jamiat Ulama-i-Hind) 23 Aralık Perşembe günü yaptığı açıklamada; Başbakan Modi hükûmetini eleştirdi. Cemiyet hükûmetin, Müslüman topluluğa yönelik yapılan, söz konusu bu açık çağrıya ve ülkedeki aşırı sağ grupların düzenli olarak organizeli bir şekilde yaptığı bu nefret söylemleri ve eylemlerine göz yumduğunu vurguladı.

Hint Ulema Cemiyeti Başkanı Mevlana Mahmood Madni, ülkenin içişleri bakanı, Ulusal İnsan Hakları Komisyonu (NHRC), Azınlıklar Ulusal Komitesi ve meclisin düzenlendiği Uttarakhand başbakanına bir mektup yazarak 17 – 19 Aralık tarihlerinde yapılan toplantının organizatörleri ve konuşmacılara karşı harekete geçilmesini istedi.

Mevlana M. Madni mektubunda “Ülkenin barışı ve toplumsal uyumu için tehdit oluşturdular. Organizatörlere ve konuşmacılara karşı güçlü tedbirler alınmasını talep ediyorum.” dedi.

HİNDU DİN ADAMLARINA SORUŞTURMA

Öte yandan BBC’nin haberine göre, Hindistan’da polis, Müslümanlara karşı şiddet çağrısında bulunulan toplantının videosunun yayılması ve tepki toplaması üzerine toplantı ve toplantıda konuşanlara ilişkin soruşturma açtı. Polis Müslümanken Hindu inancına geçen bir kişi dışında, hakkında soruşturma açılan isimleri ise açıklamadı.

Polis, 23 Aralık’a kadar konuya dair şikâyet olmadığı gerekçesiyle tahkikatın daha önce başlatılmadığını kaydetti.

Polis yetkilisi Ashok Kumar, videoların provokatif olduğu gerekçesiyle sosyal medyada yasaklanmasını istediklerini açıklarken, sosyal medya kullanıcıları polisi soruşturma açmakta gecikmekle suçluyor.

Aktivistler, son dönemlerde Müslümanlara yönelik nefret suçlarında artış olduğunu ve bu artışın iktidardaki Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisinin (BJP) yönetimi devraldığı 2014’ten  beri ciddi oranda yükseldiğini iddia ediyor.

Söz konusu nefret ifadelerine dair yalnızca birkaç dinî lider hakkında soruşturma açılırken, sosyal medya kullanıcıları, BJP’li  bakan ve milletvekilleriyle yakın temas halinde olan çok sayıda Hindu din adamının da aynı toplantıda söz konusu ifadeleri kullandığını öne sürdü.

ÖLÜM ÇAĞRISI YAPAN LİDER İFADELERİNİN ARKASINDA

Etkinliği organize edenlerden Prabodhanand Giri sıklıkla parti liderleriyle fotoğraf pozları vermişti. Bu fotoğraflardan birinde BJP’li bir politikacının Giri’nin ayaklarına kapandığı görülüyor. Giri, NDTV’ye yaptığı açıklamada, ifadelerinin arkasında olduğunu ve polisten çekinmediğini kaydetti. Giri, burada yaptığı konuşmada, Hintli siyasi ve askeri liderlere Myanmar’daki  Müslümanlara (Arakanlılar) yönelik şiddet politikasının ülkedeki Müslümanlara da uygulanması çağrısında bulunmuştu. Giri “Myanmar’daki gibi polis, asker, siyasetçiler ve tüm Hindular, silahlarını alıp Müslümanlara soykırım yapmalı. Hazırlanın” ifadelerini kullanmıştı.

Toplantıda konuşan liderlerden Yati Narsinghanand Saraswati ise geçmişte bir çok kez Müslüman karşıtı açıklamalarda bulunmuştu. Saraswati bu toplantıda da Hinduların dinlerini Müslümanlardan korumak için silahlanması gerektiğini belirtmişti.

Müslümanlara soykırım uygulanması gerektiğinin dillendirildiği skandal toplantıya Başbakan Modi’nin Hindistan Halk Partisi’nden (BJP) Ashwini Upadhyay ve Udita Tyagi isimli politikacıların da katıldığı belirtiliyor.

NE OLMUŞTU?

İslami Hindistan’da Sanatanların(Hindu) Geleceği-Sorunlar ve Çözümler” adı altında düzenlenen toplantıda kan donduran ifadeler kullanılmıştı.  Bir üst düzey Hindu rahip, “Müslüman nüfusunu azaltmak için onları öldürüp hapse girmeye hazırız. Eğer 2 milyon Müslüman’ı öldürürsek, o zaman zafer kazanırız. Ellerimiz pençedir, gerekirse onları ellerimizle parçalayacağız.” dedi.

Toplantıda Hindutva lideri Yati Narsinghanand Saraswati ise; “Ekonomik boykot işe yaramayacak. Hindu grupların kendilerini güncellemeleri gerekiyor. Müslümanlara karşı bu savaşı daha iyi silahlara sahip olanlar kazanacak.” ifadelerini kullandı.

Müslümanlara ölüm çağrılarının büyük alkış aldığı toplantıda, Hindu Mahasabha’nın (Hindu Büyük Meclisi) Genel Sekreteri Sadhvi Annapurna ise Müslümanların toplu olarak katledilmesi çağrısında bulundu. Annapurna, “Silahsız hiçbir şey mümkün değil. Nüfuslarını yok etmek istiyorsan öldür onları. Öldürmeye ve hapse girmeye hazır ol. 100’ümüz onlardan 2 milyonu öldürmeye hazır olsak yeter.” şeklinde konuşmuştu.

Hindistan’daki Müslümanlar

Nüfusu 1,4 milyara yaklaşan Hindistan’da resmî rakamlara göre 220-230 milyon, gayriresmî rakamlara göre ise yaklaşık 300 milyon Müslüman yaşıyor. Hindistan dünyanın en çok Müslüman nüfusa sahip ülkesi olmakla birlikte  ülkede 1 milyarı aşan Hindu nüfus nedeniyle Müslümanlar ülkede sayıca azınlık konumunda bulunuyor. 19. yüzyıla değin yüzlerce yıl Hindistan’ı Müslümanlar yönetmişti. Hindistanlı Müslümanlar 2014’te başlayan BJP iktidarıyla beraber yoğun bir baskı ve radikal Hinduların saldırılarına maruz kalıyor. (ik)

Hint Ulema Cemiyeti’nin mektubu

 

 

 

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş