Dünya

Irk Ayrımcılığıyla Mücadelenin Sembolü Desmond Tutu Hayatını Kaybetti

Güney Afrika da ırkçı rejime karşı mücadelesi ve barış için çalışmaları ile tanınan Başrahip Desmond Tutu 90 yaşında hayatını kaybetti.
27 Aralık 2021
Desmond Tutu ırkçı apartheid rejimine karşı mücadele etmişti. @shutterstock

Güney Afrika Cumhuriyeti’nde ırk ayrımcılığı (apartheid) rejimine karşı mücadele eden Nobel Barış Ödüllü rahip Desmond Tutu hayatını kaybetti.

Baspiskopos Tutu’nun vefatını Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa açıkladı. Ramaphosa, Twitter’dan yaptığı açıklamada, başpiskopos Tutu’nun 90 yaşında, Cape Town’da öldüğü bilgisini paylaştı. Cumhurbaşkanı Ramaphosa, “Tutu, eşsiz bir vatanseverdi. Ruhunun huzur içinde yatması için dua edeceğiz.” ifadesini kullandı.

Desmond Tutu, Güney Afrika’daki Apartheid rejiminin bitiminden sonra oluşturulan ‘Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu’ başkanlığını da yaptı. Komisyon Apartheid rejiminin suçlarını tespit ederken, aynı zamanda rejim değişikliği sonrası beyazların haklarının korunması için çalışma yaptı.

Başpiskopos Tutu’ya, Güney Afrika’da apartheid rejimine karşı yürüttüğü mücadele nedeniyle 1984’te Nobel Barış Ödülü verilmişti.

Desmod Tutu, orta doğuda adil bir barışın kurulabilmesi için, İsrail’in işgal politikalarını da eleştirmişti.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş