Yazarlar

2021 Yılının Sonunda Hatırda Kalanlar

2021 yılının sonunda geride olup bitenlere bakmak, yanlışlardan ders almak, güzelliklere bir kez daha şükrederek bir yıllık bir muhasebe yapmak elzemdir.
30 Aralık 2021

2021 yılının sonunda geride olup bitenlere bakmak, yanlışlardan ders almak, güzelliklere bir kez daha şükrederek bir yıllık bir muhasebe yapmak elzemdir. 2021’de Almanya’da 16 yıllık Angela Merkel dönemi sona ererken aynı zamanda Almanya Türkiye İş Gücü Anlaşması’nın 60. yılını idrak ettik. Açık Cami Günlerinin 25. yılını kutladık.

Belçika’da helal kesim davası devam etti. Helal kesimin yasaklanmasını isteyen devlet ile Müslüman kuruluşlar arasında Avrupa Adalet Divanı arasında süren davada son olarak Müslümanlar konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıdı.

Fransa’da camiler ardı ardına kapandı. Son olarak “radikal içerikli vaazlar verildiği” gerekçesiyle 10 Aralık’ta kapısına kilit vurulan Bilal Camii’nin yeniden açılması âdeta konuyla ilgili keyfiyeti ortaya koyarken, İç İşleri Bakanı Darmanin’in 21 cami kapatarak Fransa tarihinde ilk defa bu sayıda cami kapatılmasıyla övünmesi dikkat çekti.

Hollanda’da ise aralık ayı ortalarında, 274 gün sonra bir önceki hükûmette bulunan partilerden oluşan koalisyon hükûmeti kuruldu. Hollanda’ya hayırlı olsun.

AFETLERLE İMTİHANIMIZ

Dünyayı ve hayatın akışını tehdit eden en önemli etkenlerden biri de şüphesiz iklim değişikliği. İnsanoğlunun doğayı hoyratça kirletmesinin bedelini maalesef yine tüm insanlık olarak hep birlikte ödüyoruz. Son yıllarda sıklıkla yaşamaya başladığımız çeşitli doğal afetler 2021’de de devam etti. Temmuz 2021’de Batı Avrupa’yı âdeta sel vurdu. Yağışlar özellikle Almanya, Belçika ve Avusturya’da etkili oldu. Son 60 yılın en büyük sel felaketini yaşayan Almanya’da en az 156 kişi öldü. Avrupa genelinde ölü sayısı 250’ye yaklaştı. Bu zor dönemde bu topraklarda yaşayan Müslümanlar anlamlı yardım kampanyaları düzenleyerek selzedelere desteklerini sundular. Onların bu dayanışmaları nice güzel dostlukların başlangıcına ve ön yargıların yıkılmasına vesile olmuş ve olacaktır inşallah. Bir yılı geride bırakırken gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakma sorumluluğumuzu hatırda tutarak, çevre için neler yapabiliriz sorusunu sık sık kendimize sormalıyız.

2021’de etkisi azalmayan Kovid-19 ve varyantları nedeniyle birçok etkinliğimizi online yapmaya devam ettik. 2021’de de birçok hayır çalışması başarıyla sürdürüldü. Camilerimizde yine pandemi şartlarında namazlar kılındı, sohbetler düzenlendi. Buradan bir kez daha bu çalışmalara katkıda bulunan herkese ve pandemi şartlarına titizlikle riayet eden tüm cemaatimize teşekkür ediyorum.

2022 yılının tüm insanlığa ve İslam âlemine hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Duamız odur ki, en başta tüm dünyayı tehdit eden koronavirüs ve varyantları ile mücadelede insanlık başarıya ulaşır ve daha fazla can kaybının önüne geçilir. Yine duamız odur ki zulümler, haksızlıklar ve mazlumların kan ve gözyaşları durur.

Pin It on Pinterest

Paylaş