YAZARLAR
Almanya’da Engelli Çalışan Olmak – III
Almanya’da engellilerin hakları ağır engelli belgesinde belli işaretlerle belirtilmektedir. Belgede belirtilmeyen, daha kapsamlı hakları ise bir sonraki yazımda paylaşmak istiyorum.
Ağır Engelli Belgesindeki Nişâneler
Ağır engelli belgesindeki en önemli nişânelerin kısa açıklamaları şöyledir:
G – Önemli derecede yürüme engeli: Normal düzeyde yürüme mesafesinde olan bir yol zorlukla yüründüğü zaman elde edilir. Kılavuzda değer olarak, 2 km’lik bir mesafeyi 30 dakikada gidemeyen, önemli derecede yürüme zorluğu çeken olarak kabul edilir. G nişanesi olan biri toplu taşıma araçlarını belli bir ücret karşılığı ek masrafsız kullanabilir. Ayrıca araç sahibi ise, vergisinde indirim talep edebilir.
aG – Sıradışı yürüme engeli: Yardım olmaksızın veya çok güç hareket edebilen bireylerdir. Uzun vadeli protez ayak takabilen yürüyebiliyor diye sayılır. Sırf tekerlekli sandalye kullanıyor olma durumunda ise, sadece tekerlekli sandalye olmaksızın yürümenin imkânsız veya ona yakın olması durumda aG nişanesine hak tanınır. Bu kişiler araçları için park izni düzenlettirebilirler.
Bl – Körlük: Gözleri yüzde 2 oranından daha fazla görme ihtimali olmayanlar bu nişâneyi elde ederler. Ayriyeten görüş alanında da belli düzeyde engeller var ise körlük diye sayılmaktadır. Görme ihtimali olan fakat beynin sinyalleri almaması sonucu göremeyen ise kör sayılmamaktadır. Toplu taşıma araçlarının kullanımı için ücretsiz kupon hakları vardır. Ayrıca eyalet bakım parası yasasına göre de yasal hakları söz konusudur.
Gl – İşitme engeli: Teknik aletlerin yardımı dahil çok zor veya hiç duymayan, sağır olarak kabul edilir. BI’de olduğu gibi eyalet bakım parası yasasına göre yasal haklar söz konusudur.
B – Zorunlu refakatçi: Toplu taşımaları yardımsız kullanamayanlara verilir. G, Gl veya H nişânesi olanlar da yardıma muhtaçlık söz konusu olup olmadığı tespit edilmesi gerekir. Kör olan veya ağır koşulda göremeyenler, sağır olan, belden aşağısı felç olan, iki bacağını kaybetmiş olanlar da ise muhtaçlık varsayılmaktadır. Ayriyeten yukarıda belirtilen kritere uyan zihinsel engelliler de B nişanesini elde edebilirler.
H – Çaresizlik: Her gün en az 2 saatlik bir süre ve en az 3 gündelik iş için (misal: giyinme, yemek yemek, temizlik, ihtiyaç giderme) yardıma muhtaç olan kişiler çaresiz diye kabul edilir. Bakım sigortası tarafından bakıma muhtaçlık derecesi 4 olarak tespit edilen daima bu nişaneyi alır. Derecesi 2 olan ise alamaz. 3 derecede olanlar da ise duruma göre bir tespitte bulunulur.