Toplum

Almanya’da Vatandaş Ödeneği Bu Sene Başlayacak

Almanya'da Hartz IV denilen sosyal yardım vatandaş ödeneğine dönüşüyor. Koalisyonun üzerinde çalıştığı ödeneğin miktarı ve ne zaman başlayacağı henüz açıklanmadı.
31 Aralık 2021
Almanya'da sosyal ayardım ödeneğinin adı vatandaş ödeneği oluyor. @shutterstock

Almanya’da iktidarı devralan sosyal demokratlarla Yeşiller ve hür demokratlardan oluşan üçlü koalisyonun halka vaat ettiği vatandaş ödeneğinin bu sene başlayacağı bildirildi. Ancak koalisyon ortakları vatandaş ödeneğinin miktarı konusunda henüz anlaşmaya varabilmiş değil.

Sosyal Demokrat Partili Başbakan Olaf Scholz liderliğindeki yeni koalisyon hükümeti, yeni yılda halk arasında kısa adı Hartz IV olarak bilinen sosyal yardım ödeneğini kaldıracak. Hartz IV yerine Burgergeld denilen vatandaş ödeneği gelecek. Vatandaş ödeneği Hartz IV gibi işsizlik ödeneğinin bitiminde başlayacak. Vatandaş ödeneğini alabilmek için, kişisel servet ve ikamet durumları eskiden olduğu kadar temel şart olarak dikkate alınmayacak.

Miktar Belli Değil

Vatandaşlık ödeneğinin miktarı konusunda henüz bir anlaşma sağlanamazken sendikalar şu andaki sosyal yardım ödeneğinin miktarının en az 600 Euro’ya çıkarılmasını istiyor. Almanya’da şu anda sosyal yardım ödeneği en az 446 euro olarak ödeniyor. Bu ödenek yılbaşından itibaren 3 Euro artarak 449 Euro olacak.

Soszal Demkrat Parti (SPD) Genel Eş Başkanı Şaşkıa Esken, ödeneğin ülkede artan hayat pahalılığına ve enflasyona göre uyarlanması gerektiğini söyledi. Esken vatandaş ödeneğinin aynı zamanda maaş artışlarına göre de artırılmasını istedi.

Reklam (İç Sayfa)

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş