Fransız Meclisi, Çin’in Uygur Türklerine Yönelik Baskılarını “Soykırım” Olarak Tanıdı

Fransız Meclisi, Çin’in Uygur Türklerine Yönelik Baskılarını “Soykırım” Olarak Tanıdı

Fransa’da Meclis, Çin’in Uygur Türklerine yönelik baskı ve uygulamalarını “soykırım” olarak tanıdıdı.

Fransız Meclisi’nde, Çin’in Uygur Türklerine yönelik baskı ve uygulamaları “soykırım” ve “insanlık suçu” olarak tanındı. 169 “evet oyu ile alınan kararda bu uygulamalar kınandı. Hükümete, söz konusu uygulamaların sona ermesi için Çin Halk Cumhuriyeti’ne yönelik gerekli önlemlerin alınması talebinde bulunuldu. Bunun için uluslararası toplumla birlikte hareket etme çağrısı yapıldı.

“bu uygulamaları soykırım olarak nitelemek uluslaralarası kuruluşlara düşüyor”

Oylama öncesi hükümet adına açıklamalarda bulunan Dış Ticaret Bakanı Frank Riester, “Çin’deki sistemli insan hakları ihlallerini kabul ediyoruz ancak bu uygulamaları soykırım olarak nitelemek, Fransız hükümetine değil, uluslaralarası kuruluşlara düşüyor.” ifadelerini kullandı. Ayrıca Fransız yetkililerin Çinli muhataplarıyla yaptıkları görüşmelerde, söz konusu insan hakları ihlallerini her daim gündeme getirdiğinin altını çizdi.

Öte yandan Fransa’da 2021 yılında 30 milletvekili, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Uygurlara karşı ‘insanlık suçu’ işlediği gerekçesiyle Çin’in, uluslararası mahkemede yargılanmasını istemişti. Daha önce Kanada, İngiltere, Hollanda ve Litvanya parlamentosu, Uygurlara yönelik uygulamaları ‘soykırım’ olarak tanımıştı.(c)