Uçağını Kaçıranlar Tazminat Alabilecek

Uçağını Kaçıranlar Tazminat Alabilecek

Frankfurt Bölge Yüksek Mahkemesi, zamanında havaalanına geldiği hâlde güvenlik kontrollerinin uzaması dolayısıyla uçağını kaçıran yolcuya tazminat ödeneceğine hükmetti.

Havaalanlarındaki güvenlik kontrollerinin uzaması sebebiyle uçaklarını kaçıran yolcular tazminat alabilecek. Konuya ilişkin bir davaya bakan Frankfurt Bölge Yüksek Mahkemesi (Oberlandesgericht), havaalanına zamanında geldiği halde güvenlik kontrollerinin uzun sürmesi sonrasında uçağını kaçıran yolcuların yeni bir bilet ve otel masraflarını isteme hakkını onayladı.

Frankfurt Bölge Yüksek Mahkemesi Az. 1 U 220/20 nolu kararında, yolcuların havayolu tarafından belirlenen süre içerisinde havaalanına gelmesine rağmen, güvenlik kontrollerinin uzaması sebebiyle tazminat alacağını, bu konuda sorumluluğun güvenlik birimlerinde olduğuna hükmetti.

Dominik Cumhuriyetine gitmekte olan iki yolcu, havayollarının uçuştan önce en fazla iki saat önceden havaalanında olunmasını istediği yolculuk için bu sürede havalanına geldi. Kapıların kapanmasından 90 dakika önce de el bagajlarını teslim eden yolcular güvenlik kontrollerinin uzaması sebebiyle uçağını kaçırdı. Bunun uzerine gümrük kapılarındaki güvenlikten sorumlu olan Federal Polis hakkında dava açtı. Mahkeme, güvenlik kontrollerinin zamanında yapılmasının gerekli olduğuna karar vererek yolcuları haklı buldu.

Mahkeme, uçağa yetişme süresinin yolcular tarafından tespit edilmeyeceğini, ancak, havayolları tarafından tespit edilen süreye uyulduğu takdirde, tazminat isteme hakkı doğacağına hükmetti.