Yazarlar

Fransa’nın Fransız İslamı ve Fransa’daki İslam

Fransa’da İslam’a yer varsa, İslam’ın yeri, diğer dinlerin Fransa’da aldıkları yer gibi olmalıdır. Müslümanlar kendisini Fransa’ya ait hissetmedikçe, “Fransa İslamı” mümkün olmaz.
14 Şubat 2022

Ne garip değil mi? Dünyada laik sistemin, kurucusu ve uygulayıcısı ilk ülke olan Fransa, bir “Fransız İslamı” hikâyesi tutturdu gidiyor. Hem de, Fransız devriminin temel ilkesi olan eşitlik, özgürlük ve de kardeşlik ilkesini çiğneye çiğneye.  Bakınız, devlet eliyle kurulan Fransa İslam Konseyi (CFCM) tutmayınca, Fransa İslamı Forumu’na (Forum de l’islam de France FORIF) geçildi.

Gündem | 27 Aralık 2021 Fransa’da 3 Federasyon, “Fransa İslamı Prensipler Tüzüğü”nü İmzalamayı Kabul Etti 27 Aralık 2021

Laik bir ülkede bunlar nasıl oluyor, olur mu, olmaz mı diye düşünürseniz, son 2 yılda Fransa’da İslam, Müslüman ve Müslümanlara ait camilerle dernek ve işyerlerinin başlarına gelenleri yeniden düşünmenizi isteriz. Yani Fransa’da olanlar, laik bir ülkede bal gibi de oluyor ve bal gibi de devletin doğrudan bir dine, bir dinî cemaate müdahalesi caiz görülüyor.

Haa, Fransa’da olup bitenlerin sadece İslam ve Müslümanlar olunca caiz olduğunu da biliyoruz. Yoksa, laik devletin, laik sistemin hiç kimsenin dini, imanı, camisi, kilisesi ya da havrası ile ilgisi olamaz değil mi? Üstelik, temel ilkeniz, özgürlük, eşitlik ve kardeşlik ise, yani devlet olarak göreviniz bu ise, hiç olmaz.

Fakaaat, hakkını yemeyelim ve bu eleştirilerimizin yanında Fransa İçişleri Bakanı sayın Gerald Darmanin’i tebrik etmeyi de unutmayalım. Bakanın, kurduğu Fransa İslamı Forumu FORIF’in ilk toplantısında “Fransa’da diğer dinler gibi İslam’ın da yeri bulunduğunu” söylemesini olumlu bir işaret olarak saymak mümkün. Kendileri “Fransız İslamı” diye tuttursa ve gerekçesi ne olursa olsun, devletin İslam ve Müslümanları göz ardı etmeyeceğini kabullenmesi gelecek açısından olumlu bir gelişmedir.

Gündem | 12 Şubat 2022 Fransa’da Başörtüsü Tahammülsüzlüğü! AB Afişindeki Başörtülü Kadından Rahatsız Oldular 12 Şubat 2022

Umarız, Bakan Darmanin “İslam’ın Fransa’daki yerini” kabullenirken, İslam ve Müslümanları bir güvenlik sorunu olarak görmenin ötesine geçmeyi başarır. Zira, son 2 yılda Müslümanlara ve İslami kuruluşlara getirilen yasaklamaların hiçbirinin “İslam’ın Fransa’daki yeri”yle alakası olmadığı bir gerçektir. Bu politika, “Fransa’da İslam’a yer yok” politikasının bir yansımasıdır.

Onun içindir, eğer Fransa’da İslam’a yer varsa, İslam’ın yeri, diğer dinlerin Fransa’da aldıkları yer gibi olmalıdır. Yoksa, bir CFCM kurar, istediğiniz gibi olmayınca onun yerine bir FORIF kurarsınız. Kendinizi bile tatmin etmeyen politika ile Müslümanların güvenini kazanamazsınız. Kısacası, Müslümanlar kendisini Fransa’ya ait hissetmedikçe, “Fransa İslamı” mümkün olmaz.

Pin It on Pinterest

Paylaş