Gündem

“Avrupa Yeni Sömürgeci İklim Irkçılığı Yapıyor”

Avrupa Irkçılıkla Mücadele Ağı (European Network Against Racism) ENAR yayımladığı iklim raporunda Avrupa ülkelerini (yeni) sömürgeci kapitalizm ve iklim ırkçılığı ile suçladı. Raporda bilhassa Fransa’daki durumun vahametine dikkat çekiliyor.
26 Şubat 2022
Avrupa Irkçılıkla Mücadele Ağı (European Network Against Racism) ENAR Avrupa ülkelerini yeni sömürge kapitalizmi uygulayarak iklim ve çevre ırkçılığı yapmakla suçladı. @ enar-eu.org

Avrupa Irkçılıkla Mücadele Ağı (European Network Against Racism) ENAR yayımladığı iklim raporunda Avrupa ülkelerini (yeni) sömürgeci kapitalizm uygulayarak iklim ve çevre ırkçılığı yapmakla suçladı.

“İklim Krizi (Yeni) Sömörgeci Kapitalist Krizidir” isimli bir rapor yayımlayan Avrupa Irkçılıkla Mücadele Ağı (European Network Against Racism) ENAR, Fransa’yı, iklim ırkçılığı yapmakla suçladı. Rapor, Fransa’nın “(Yeni) sömürge idaresi” altındaki Guadeloupe ve Martinique adalarındaki tarım uygulamalarını eleştirdi. Rapor ayrıca, ana kara Fransa’da çöp atık işleme merkezlerinin göçmenlerin çoğunlukta yaşadığı banliyö ve kasabalara yakın yerlerde kurulma ihtimalinin yüksek olduğunu ortaya koydu.

Özellikle, 1990 yılında ana kara Fransa’da yasaklanan ve kepone ismiyle de bilinen klordekon haşere ilacının bu iki adada daha uzun süre kullanımına müsade edildiği belirtilen raporda, klordekon kullanılarak üretilen ürünlerin neredeyse tamamının Fransa veya diğer ülkelere gönderildiği açıklandı. Raporda, üretimin de tamamıyla Béké’ler tarafından gerçekleştirildiği bildirildi.

Fransız Karibik sömürgelerinde Béké olarak, beyaz sömürgeci köle sahiplerinin neslinden gelenler tanımlanıyor. Béké’ler Martinique adasınsa nüfusun sadece yüzde 1’ini oluştururken tarım ve ekonomiyi ellerinde tutuyor.

Raporda, klorkadekon ilacının Martinique ve Guadeloupe halklarının yüzde 90’ını etkilediği, tarım alanları ile yer altı sularının çok uzun süre klordekon ihtiva edeceği bildirilirken, klordekon kaynaklı kanser vakalarının arttığına dikkat çekildi.

ENAR raporunda, Fransa ayrıca, çöp yakma ve atık işleme merkezlerinin göçmenlerin çoğunlukta yaşadığı banliyö ya da kasabalara yakın olarak inşa edildiğine dikkat çekildi.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş