Dünya

ABD Anayasa Mahkemesi: “Devlet Müslümanları İstediği Şekilde İzler”

Amerika Birleşik devletleri Anayasa Mahkemesi, FBI'ın Mülsümanları izlerken, izleme gerekçesi açıklamak zorunda olmadığına, bunun devlet sırrı sayılabileceğine hükmetti.
05 Mart 2022
ABD Anayasa Mahkemesi, "Müslümanların polis tarafından izlenmesi devlet sırları kapsamına girer." @shutterstock

Amerika Birleşik devletleri Anayasa Mahkemesi, Amerikan devletinin Müslümanlar arasından bilgi alabilmesi için Amerikan federal polisi FBI’ın istediği şekilde davaranacağına, anayasanın ilgili maddelerinin buna engel olmadığına karar verdi. Mahkeme, Müslümanların polis tarafından izlenilmesi gerekçelerinin ve hangi bilgilerin toplandığının devlet sırlarının korunması kanununa göre açıklanma zorunluuğunun buunmadığına hükmetti. Bu konudaki asıl hükmün davanın konumuna göre yerel mahkemler tarafından verilmesi kararlaştırıldı.

Oy birliği ile alınan karar, Kalifornia eyaletine bağlı Irvine kasabasındaki caminin FBI aeyyhine açtığı bir dava üzerine verildi. Cami, Müslümanları izlemek üzere Müslümanlar arasına ajan sokan ve cami cemaatini terör eylemleri yapmaya teşvik eden FBI ajanının ortaya çıkması üzerine, FBI’ın hangi gerekçelerle ve Müslümanlar arasına ajan soktuğu, ajanın neden Müslüman görünerek Müslümanları teröre teşvik ettiğinin cevabının verilmesini istedi.

Yerel mahkeme caminin, “Sadece Müslüman olduğumuz için anayasal haklarımızın ihlal edilmesinin önlenmesini istiyoruz.” diyerek yaptığı başvuruyu haklı bulmuştu.

Müslümanları Teröre Teşvik Eden FBI Ajanı

Müslümanlar arasında Farouk al-Aziz ismini kullanan ve Müslümanları terör eylemleri yapmaya teşvik eden Craig Monteilh cami tarafından polise şikayet edilince gerçek kimliği ve FBI adına ajanlıkk yaptığı ortaya çıkmıştı.

Craig Monteilh’in teröre teşvik etmesine rağmen hakkında bir işlem yapılmaması üzerine Irvıne camii idaresi FBI’i mahkeme vererek, camiye ajan yerleştirilme amacını ve hangi bigilerin toplandığının açıklanmasını istedi. FBI “Bu bir devlet sırrıdır.” açıklaması yapınca da cami FBI’i mahkemeye verdi.

Reklam (İç Sayfa)

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş