Gündem

Avrupalının Cebi Yanıyor: Enflasyon Rekor Seviyede!

Avrupa'da gıda, petrol ve gaz fiyatlarındaki artışın ardından enflasyon rekor kırmaya devam ediyor. 
14 Nisan 2022

Avrupa’da Rusya-Ukrayna savaşı sonucu artan gıda, petrol ve gaz fiyatlarındaki artışın etkisiyle enflasyon rekor kırmaya devam ediyor. Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre, şubatta yüzde 5,1 olan yıllık enflasyon, son yükselişle martta yüzde 7,3’e çıkarak 1981’den bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı.

Almanya’da Enflasyon Son 40 Yılın Zirvesinde

Destatis’in açıklamasında, Federal Almanya’da enflasyonun martta 1981’de İran-Irak savaşının petrol fiyatlarında artışa neden olmasından bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştığını vurgulayarak, “Mart 2022’de enflasyon, iki Almanya’nın birleşmesinden bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.” denildi. Ülkede enflasyon, aylık bazda ise yüzde 2,5 arttı. Nihai veriler, daha önce yayımlanan öncü verileri teyit etti.

“Mart 2021’e göre de yüzde 22,6 arttı”

Öte yandan Alman toptancılar da martta fiyatlarını rekor hızda artırdı. Ülkede Toptan Eşya Fiyat Endeksi, martta şubat ayına kıyasla yüzde 6,9, Mart 2021’e göre de yüzde 22,6 arttı. Destatis açıklamasında, “Söz konusu yıllık artış oranı, 1962’de toptan eşya fiyat endekslerinin hesaplanmasına başlanmasından bu yana görülen en yüksek yıllık artış oranı oldu.” denildi. Ocak ve şubat aylarında Toptan Eşya Fiyat Endeksi yıllık artış oranlarının sırasıyla yüzde 16,2 ve yüzde 16,6 olduğu hatırlatılan açıklamada, “Mart 2022’de Toptan Eşya Fiyat Endeksi yıllık değişim oranında en fazla petrol ürünleri toptan fiyatlarındaki artış etkili oldu.” ifadesine yer verildi.

Alman Toptancılık ve Dış Ticaret Derneği, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısından sonra depoların boş olması ve bazı durumlarda tedarikçilerin artık çalışmaması nedeniyle fiyatların artmaya devam edeceği endişesi bulunduğunu duyurdu.

Fransa’da da enflasyon rekor tazeledi

Fransa Ulusal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre AB ile uyumlu tüketici fiyatları Şubat’ta yıllık bazda yüzde 3,3’ten yüzde 4,1’e yükseldi. Bu rakam, verinin tutulmaya başlandığı 1997’den beri görülen en yüksek seviye oldu. Enerji fiyatları yüzde 21 arttı. Gıda, imalat ve hizmet sektörlerinde de Şubat ayında artış yaşandı. Enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle enflasyonda daha fazla yükseliş olabileceği belirtilirken Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve devreye alınan yaptırımlar Avrupa Merkez Bankası’nın kararlarında belirleyici olabilir. Avrupa Merkez Bankası bugün Ukrayna’daki durumu ve etkilerini yakından takip ettiklerini açıkladı. Fransa’da tüketici harcamaları Ocak’ta yüzde 1,5 daraldı.

Hollanda’da enflasyon son 46 yılın zirvesine çıktı

Hollanda’da Enflasyon yükselişini sürdürüyor. Pandemi, tedarik sorunları, Rusya-Ukrayna savaşının etkileriyle birlikte Hollanda’da enflasyon 46 yılın zirvesine çıktı. Hollanda İstatistik Kurumu tüketici fiyat artışlarını açıkladı. Kurumun verilerine göre Mart ayında Tüketici Fiyatla geçen yılın ayı dönemine göre yüzde 9.7 arttı. Ülkede enflasyon 1976’dan bu yana görülen yüzde 9.8’in seviyesinin ardından en yüksek noktaya çıkmış oldu. Aylık bazda enflasyon yüzde 3.6 arttı. AB uyumlu tüketici fiyat artışı yüzde 4.4 olurken yıllıkta da yüzde 11.7 olarak gerçekleşti.

Belçika’da enflasyon 39 yılın zirvesinde

Belçika İstatistik Kurumu (Statbel), ülkenin ocak ayı enflasyon verilerini yayımladı. Buna göre, Belçika’da aralık ayında yüzde 5,71 olan enflasyon, ocakta yüzde 7,59’a ulaştı. Böylece, enflasyon 1983 yılından bu yanan ölçülen en yüksek seviyeye ulaşmış oldu. Ülkede, çekirdek enflasyon ise ocakta yüzde 2,98’e çıktı. Ocak ayında en önemli fiyat artışları elektrik, doğalgaz, ekmek, tahıl ürünleri, yakıt, sağlık sigortası, içecekler, kalorifer yakıtı, et ve süt ürünlerinde gerçekleşti.

Ülkede enflasyon artışını en fazla tetikleyen unsur ise enerji fiyatlarındaki yükseliş oldu. Enerjideki fiyat artış oranı yüzde 60,86’yı bulurken, bunun ocak ayı enflasyonuna katkısı yüzde 4,97 düzeyinde gerçekleşti. Belçika’da 1 yıl öncesine kıyasla elektrik fiyatları yüzde 70,8, doğal gaz fiyatları yüzde 153,7, kalorifer yakıtı yüzde 47,1 ve diğer yakıtlar ise yüzde 25,4 arttı.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş