Toplum

Küresel Kur’an-ı Kerim Tercümelerinin Rolü Araştırılıyor

Freiburg Üniversitesi'nde bir grup araştırmacı, Kur'an-ı Kerim'in tercümelerini ve tercümelerde kullanılan dilin, Müslümanların Kur'an'ı anlamalarına nasıl etki ettiğini araştırıyor.
19 Nisan 2022
Freiburg Üniversitesi, Kur'an tercümelerinin rolünü inceleniyor. @gloqur.de

Almanya’nın Freiburg Albert-Ludwigs-Universität Üniversitesi dünyadaki Kur’an-ı Kerim tercümelerini çeşitli açılardan inceliyor. The Global Qur’an (El Kur’an el Alemî, Küresel Kur’an) isimli proje kendisini “Modern ve çağdaş Müslümanların Kur’an ile ilişkisine yönelik filolojik, tarihsel ve antropolojik yaklaşımlar arasında köprü görevi” yapmak şekline tanımlıyor.

Avrupa Araştırma Konseyi (European Research Council, ERC), tarafından finans edilen ve Freiburg Üniversitesi İslam Bilimleri ve İslam Tarihi profesörü Johanna Pink idaresinde yürütülen araştırmalarda, Kur’an tercümelerin mezhep veya meşrep farklılıklarını yansizması yanında uluslararası ilişkilere göre de bazı konulardaki ayetlere verilen farklı anlamlara dikkat çekiliyor.

Proje, tercümelerdeki anlam farklılıklarının tarihsel olayların yanı sıra sosyo-politik ve uluslararası ilişkilerdeki gelişmelere göre de değişimini araştıryor. Proje, Kur’an’ın tercüme edilen dillerle bölgelerde sosyolojik ve dilsel açıdan nasıl anlamlandırıldığının analizini de yapıyor.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş