Toplum

Almanya’da Ramazan Bayramında Okuldan İzin Alınabilir Mi?

Ramazan Bayramı yaklaşırken, özellikle Almanya’da yaşayan Müslümanları yakından ilgilendiren bir soru yine gündemde. Bayram nedeniyle çocuklar okuldan izin alabilir mi? Cevabı haberimizde.
27 Nisan 2022
@Shutterstock

Almanya’da Müslümanların eşiyle, dostuyla, aile ve akrabalarıyla bir araya geldiği Ramazan Bayramına sadece beş gün kaldı. Buna göre Müslümanların en fazla yaşadığı ülkeler arasında en ön sıralarda yer alan Almanya’da yaklaşan Ramazan Bayramı nedeniyle Müslümanların aklında her yıl olduğu gibi yine bir soru var. “Bayram nedeniyle çocuğum için okuldan izin alabilir miyim?”

11 eyalette dilekçeyle izin alınabiliyor

Almanya’da hâlihazırda 16 eyaletin tamamında Müslüman ailelerin çocukları için okuldan izin almaları mümkün. Buna göre en fazla Türkiye kökenli nüfusa sahip Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti başta olmak üzere, Hessen, Saksonya, Aşağı Saksonya, Sachsen-Anhalt, Brandenburg, Baden-Wüttemberg, Saarland, Bavyera, Rheinland-Pfalz ve Schleswig-Holstein’ın içinde bulunduğu 11 eyalette bayram için dilekçe vererek izin alınabiliyor.

Berlin, Hamburg ve Bremen’de farklılıklar var

Almanya’nın başkenti Berlin ile Hamburg ve Bremen kentlerinde ise Müslümanların bayramları Hristiyanların bayramlarına eşdeğer olarak kabul görüyor. Başkent Berlin’de bayramın birinci günü okula gitmeyen Müslüman öğrenciler “izinli” olarak kaydediliyor. Hamburg’ta sözlü olarak bildirmek yeterli. Bremen’de ise Ramazan ve Kurban Bayramı Tatil Kanunu’nda yer alıyor. Hessen eyaletinde de herhangi bir izine gerek duyulmuyor.

Thüringen ve Mecklenburg-Vorpommern’de yasal düzenleme yok

Thüringen ve Mecklenburg-Vorpommern eyaletlerinde ise herhangi bir yasal düzenleme bulunmuyor. Okullar, bu noktada instiyatif alıp, konuyla ilgili kararları kendileri veriyor. Burada da genel manada izin konusunda herhangi bir sıkıntı söz konusu olmuyor.(c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş