Üniversiteliler Sezai Karakoç’u Anlamanın İzinde
Köln’de düzenlenen UNIYES programında bir araya gelen üniversiteliler Sezai Karakoç başlıklı seminerlerle Karakoç’u farklı yönleriyle daha yakından tanıma fırsatı buldu.
- ALMANYAGençlikTOPLUM
- 15 Mayıs 2022
İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Gençlik Üniversiteliler Başkanlığı’nın düzenlemiş olduğu Üniversiteliler Yatılı Eğitim Semineri (UNIYES) programı IGMG Genel Merkez binasında Avrupa’nın farklı şehirlerinden gelen 90 üniversitelinin katılımıyla gerçekleştirildi. 7-8 Mayıs tarihlerinde gerçekleşen programda IGMG Gençlik Üniversiteliler Başkanı İsmail Türk, Prof. Dr. Hakkı Akın, Prof. Dr. Münire Kevser Baş ve şair Mehmet Aycı hazır bulundu.
2022’yi “Sezai Karakoç’u Anma ve Anlama yılı” olarak ilan eden üniversiteliler yıl boyunca Karakoç hakkında çeşitli programlar gerçekleştirecek. Bu bağlamda iki günlük UNİYES Sezai Karakoç ana teması etrafında işlendi.
“SEZAİ KARAKOÇ’U ANMA VE ANLAMA YILI”
UNIYES programı Üniversiteliler Başkanı İsmail Türk’ün açılış konuşması ile başladı. Konuşmasına Sezai Karakoç’un “Masal” adlı şiirini okuyarak başlayan Türk, Üniversiteliler olarak 2022 yılını “Sezai Karakoç’u Anma ve Anlama yılı” olarak ilan ettiklerini ve yıl boyunca Karakoç’la ilgili farklı programların gerçekleştirileceğini belirtti. Sezai Karakoç’u yalnızca şair yönüyle ele almanın büyük bir hata olduğunu, Üstadın Türk edebiyatının en seçkin şiirlerini vermiş olmasının yanında çağını etkilemiş, binlerce insanın fikriyatına ışık tutmuş bir mütefekkir olduğunu da vurguladı. Sezai Karakoç’la lise yıllarında nasıl tanıştığını anlatarak devam eden Türk, tüm katılımcılara ve konuk olan akademisyenlere teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.
BİLGE SEZAİ KARAKOÇ
Açılış konuşmasının ardından İstanbul Medeniyet Üniversitesinden Prof. Dr. Hakkı Akın, “Bilge Bir Kişilik Olarak Sezai Karakoç” ve “Sistematik Bir Düşünce İddiası Olarak Diriliş” konulu iki farklı seminer sundu. Konuşmasında öncelikli olarak “Bilgelik” kavramını ele alan Prof. Dr. Akın, Sezai Karakoç’un bilge yönünü örneklemelerle anlattı. Konuşmasında Sezai Karakoç’un sağlığında tercih ettiği münzevi yaşantıya rağmen kitleleri etkileme ve fikri anlamda yol gösterme özelliğine dikkat çekti.
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinden Prof. Dr. Münire Kevser Baş, “Sezai Karakoç’un Sanatında Temel Kavramlar” ve “Düşünceden Estetiğe: Sezai Karakoç ve Diriliş” konulu iki seminer sundu. Doktora çalışmasını Karakoç hakkında hazırlayan Prof. Dr. Baş, “Diriliş” fikriyatının temelini oluşturan kavramları izah ederek, Karakoç külliyatından yaptığı alıntılarla diriliş düşüncesine dair bütüncül bir resim ortaya koydu.
Günün sonunda Üniversiteliler Başkanı İsmail Türk, Üniversiteliler Başkanlığının tarihini ve faaliyetlerini anlatan bir sunum yaparak katılımcılara Üniversiteliler Komisyonunu tanıttı.
KARAKOÇ ŞİİRİ
Merhum Sezai Karakoç’u anmak ve onu anlamak odaklı programın ikinci gününde ise katılımcılar şair-yazar Mehmet Aycı ile Karakoç şiirini yakından tanımaya çalıştı.
İngiltere’den Belçika’ya Türkiye’den Almanya’ya Avrupa’nın birçok noktasından gelen üniversitelilerin iştirakıyla gerçekleştirilen program, IGMG Gençlik Üniversiteliler Başkan yardımcısı ve KGT Üniversiteliler Başkanı Rümeysa Yalçın’ın kapanış konuşması ile sona erdi. (c)