Gündem

Walter Lübcke Cinayetinin Üzerinden 3 Yıl Geçti

Kassel Valisi Walter Lübcke’nin, evinin bahçesinde Neonazi Stephan Ernst tarafından başına tek kurşun sıkılarak öldürülmesinin üzerinden 3 yıl geçti.
02 Haziran 2022
@Sosyalmedya

Almanya’da Kassel Valisi Walter Lübcke, tam üç yıl önce bugün, 2 Haziran 2019’da evinin bahçesinde Neonazi Stephan Ernst tarafından başına tek kurşun sıkılarak öldürülmüştü. 2015’te mültecilerin Almanya’ya gelmelerini eleştirenlere karşı, “Bu değerleri paylaşmayan istediği zaman bu ülkeyi terk edebilir. Her Alman bunu yapmakta serbesttir.” ifadelerini kullanmış ve bu açıklaması aşırı sağcı çevrelerce büyük tepki çekmişti. Vali Lübcke, 2 Haziran 2019’da evinin bahçesinde Neonazi Stephan Ernst tarafından başına tek kurşun sıkılarak öldürülmüştü.

2. Dünya Savaşı sonrası aşırı sağcılar tarafından öldürülen ilk siyasi karar alıcı

2. Dünya Savaşı sonrasında Almanya’da aşırı sağcılar tarafından öldürülen ilk siyasi karar alıcı olan cinayetinden 2 hafta sonra yakalanan saldırgan Stephan E., önce suçunu kabul etmiş, sonra ise inkâr etmişti. Cinayet ile ilgili soruşturma Federal Savcılık tarafından üstlenilmiş, olay “siyasi suikast” olarak değerlendirilmişti.

Saldırgan AfD Sempatizanı

Lübcke’yi terasında otururken öldürdüğü iddia edilen Stephan E.’nin, aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) Partisi’nin seçim kampanyalarında aktif rol aldığı ve partinin Kuzey Hessen’deki buluşmalarına katıldığı, ayrıca partiye bağışta bulunduğu ve 2018 yılında AfD’nin Chemnitz’teki protesto gösterilerine katıldığı ortaya çıkmıştı.

ÇEŞİTLİ SUÇLARDAN SABIKASI BULUNUYORDU

Irkçı katil Stephen Ernst’in daha önce de Frankfurt’ta Türk din görevlisini bıçaklamak, mülteci yurduna bombalı saldırıda bulunmak, 1 Mayıs’ta sendikacılara sopalarla saldırmak ve Iraklı bir mülteciyi bıçakla ağır yaralamak gibi suçlardan sabıkası bulunuyordu.

Kassel Valisi Walter Lübcke

Walter Lübcke 10 sene boyunca Kassel Valiliği yapmıştı. Mültecilere yönelik hoşgörülü tavrı nedeniyle özellikle aşırı sağcıların tehditlerine maruz kalmış ve hakarete uğramıştı.(AA,C)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş