Gündem

İspanya’da Gıda İsrafına 60 Bin Euro Ceza Kesilecek

İspanya’da, yiyecekleri çöpe atan restoranlara, süpermarketlere ve şirketlere 2001 Euro ile 60 bin Euro arasında ceza kesilecek.
10 Haziran 2022
İspanya'da lokantalar, müşterilerinin yiyemediği yeyecekleri ee götürecek paketler hazır bulunduracak. Çöpe gıda atan süpermarketler 60 bin Euroya kadar ceza ödeyecek. @shutterstock

İspanya’da gıda israfına büyük para cezaları kesilecek. Gıda Bakanlığının önerisini görüşen İspanya hükümeti, lokantalarla süpermarketlerin gıda israf etmelerine caza ile karşılık verecek.

Hükümetin onayladığı yasa tasarısına göre, lokantalar müşterilerin bitiremedikleri yemekleri yanlarında götürebilmeleri için gerekli paketleri hazır tutacaklar. Müşterilerine bu hizmeti imkanı vermeyen lokantalara 2001 Eurodan başlayan cezalar verilecek.

Parlamentonun da onayından geçmesi durumunda ayrıca çöpe sebze ve meyve döken süpermarketler de cezalandırılacak. Süpermarketler 60 bin Euroya kadar ceza ödeyecekler. Tekrarı hâlinde ise cezalar 500 bin Euroya çıkarılacak.

Fiyatlar İndirilecek

Süpermarketlerin, kullanım tarihi bitmekte olan ürünleri çöpe atma yerine çok düşük fiyatlarla atışa arzetmesi ya da ücretsiz olarak gıda bağışı alan veya yapan kurumlara vermesini de öngören yasaya göre, sebze ve meyvelerin çöpe atılmak yerine konserveye veya reçele dönüşümleri için sistem kurulacak.

Bu durum mümkün olmuyorsa, ürünler çöpe yine atılmayacak. Hayvan yemi ya da kompost toprak veya enerji üretimi için kullanılacak.

Fransa ve İtalya da cezalandıracak

Bu arada gıda israfını ve israfın önlenmesini dikkate almayanların cezalandırılması, İspanya’nın yanı sıra Avrupa Birliği ülkelerinden İtalya ile Fransa da gündeminde bulunuyor.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş