Gündem

Avrupa’daki Havalimanlarında Yaşanan Kaos Devam Ediyor

Avrupa'daki havalimanlarında personel eksikliği nedeniyle yaşanan kaos devam ediyor. Almanya’da Lufthansa'nın 2 bin uçuşu iptal edildi. Brüksel Havalimanı yüzde 72 rötar ve iptal oranıyla rekor kırdı.
15 Temmuz 2022
Bazı hava limanlarında bavullar daha sonraki seferlere kalıyor. @twitter

Kovid-19 salgını döneminde durma noktasına gelmesinin ardından hızlı bir toparlanma yaşayan hava yolu sektörü, personel sıkıntısıyla ve grevlerle karşı karşıya bulunuyor. Avrupa’daki havalimanları ve hava yolu şirketleri, yer hizmetleri, güvenlik personeli ve uçuş görevlileri dahil olmak üzere tüm alanlarda ciddi bir personel yetersizliğiyle mücadele ediyor.

Almanya’da İptal Edilen Lufthansa Uçuşları

Haziran başında 900 iptal açıklayan Lufthansa, şimdi de ağustos sonuna kadar yapılacak 2 bin uçuşu iptal ettiğini bildirdi. Şirket Sözcüsü, söz konusu iptal edilen 2 bin uçuşun özellikle kısa uçuşlar olduğunu ifade etti. Lufthansa’nın yan kuruluşları Eurowings, EasyJet ve Swiss de tatil döneminde uçuşlarının bir kısmını iptal etti.

Personel eksikliği konusuna çözüm bulunamaması halinde hava yolu şirketlerinin, daha fazla uçuşu iptal etmek zorunda kalacağı belirtiliyor. Alman makamları, Türkiye’den yaklaşık 2 bin işçinin Alman havaalanlarında konuşlandırılması için hızlı şekilde özel izinler çıkarmıştı.

2020’de toplamda 9 milyar avroluk devlet kredisiyle iflas etmekten kurtulan Lufthansa’nın 2021 sonunda çalışan sayısını 4’te 1 oranında azaltmıştı. Birleşik Hizmet Sendikası, (Ver.di) vaziyetin daha da kötüleşmesine ilişkin olarak Lufthansa’nın Kovid-19 krizi sırasında ciddi şekilde küçülmeye gitmesini eleştirmişti.

Avrupa’daki Rötar ve Uçuş İptallerinde Brüksel Havalimanı Zirvede

Brüksel Havalimanında temmuzda uçakların yüzde 72’si planlanan zamanda kalkamadı, bazı uçuşlar iptal edildi. Belçika basınının İngiltere merkezli Resmi Havacılık Rehberi’ne dayandırdığı bilgilere göre, Brüksel Havalimanı, temmuzda Avrupa’da uçuşların en çok ertelendiği yer oldu.

Uçuşların yüzde 72’si rötar yaparken, yüzde 2,5’i iptal edildi. Brüksel Havalimanı Sözcüsü ​​​​​​​Nathalie Pierard, durumun birçok sebebi bulunduğunu, bagaj taşıma ve pasaport kontrolü alanlarındaki personel eksikliğinin bunlardan bazıları olduğunu belirtti.

Kovid-19 salgını sürecinde uçuşların azalması nedeniyle yaşanan personel kesintileri, yüksek enflasyon nedeniyle artan maliyetler ve personelin daha yüksek ücret talepleri nedeniyle yaptığı grevler dolayısıyla havacılık sektörü zor bir süreçten geçiyor. Avrupa’da Lufthansa, British Airways gibi pek çok hava yolu şirketi uçuşlarını iptal ediyor.

Geçen ay Brüksel Havalimanında grev nedeniyle uçuşlar yapılamamış, Brüksel Havayolları da uçuşları 3 günlüğüne iptal etmişti.

Bazı hava limanlarında bavullar daha sonraki seferlere kalıyor. @twitter

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş