Gençlik

Üniversiteliler 5. Dönem Özel Eğitimine İstanbul’da Başladı

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Gençlik Teşkilatı Üniversiteliler Başkanlığı Özel Eğitim programları kapsamında 5. dönemin ilk yaz atölyesini 93 üniversiteli ile İstanbul’da gerçekleştirdi.
12 Eylül 2022

Üniversiteliler Başkanlığınca düzenlenen Özel Eğitim 5. dönemin ilk yaz atölyesinde Avrupa’nın dört bir yanından gelen üniversiteli gençler, 10 gün boyunca birbirinden farklı alanlarda, birbirinden özel hocalardan ders gördüler. Derslerin yanı sıra gezilerin düzenlendiği bir program gerçekleştirildi.

Üniversiteliler Başkanı İsmail Türk’ün açılış konuşması ile başlayan atölyede; Doç. Dr. Müstakim Arıcı ile “İlimlerin tasnifi”dersi ile derslere başlandı. Arıcı, ilimlerin tasnifini “İslam Bilim Tarihi” perspektifinden aktardı, bu konunun çalışılmasının hem İslam bilim dünyasını hem de küresel manada bilim dünyasını aydınlatmaya yönelik önemli bir anahtar olduğuna dikkat çekti. Ders esnasında Müslümanların altın çağını yaşadıktan sonra 13.yy sonrası duraklama ve gerileme yaşadıkları kanısının hatalı bir yaklaşım olduğuna değinerek, bu savını 13.yy sonrası Taşköprizâde gibi isimlerin ilim alanında çalışmalarını örnek göstererek destekledi. Nitekim 16.yy âlimlerinden Taşköprizâde Ahmed hoca Miftâhu’s Saâde eserinde ilimleri tasnifinin 400’e ulaştığını belirtti.

AKAİD DERSLERİ

Akaidin temel esasları ile derse giriş yapan Prof. Dr. Eşref Altaş, “Ömer Nesefi’nin Akaidi”ni katılımcılar ile tahlil etti. Prof. Dr. Ekrem Demirli tarafından “Nübüvvet ve Mucize” konuları ele alındı. Dersin içeriği elçilik görevinin ve elçilere verilen mucizelerin ehemmiyetini vurgulamaktı. Akaid konusunda son derse giren Doç. Dr. Yasin Ramazan ise “Tanrı delilleri” konusuna felsefi bir bakış açısı katarak kapanışı yaptı.

TARİH KOKAN GEZİLER

Atöyenin dördüncü gününde katılımcılar ile İstanbul’dan İzniğe doğru yola çıkıldı. Gençler, dört  devletin başkentliğini yapmış kentin tarihî kapıları ve yapılarını rehber eşliğinde gezdi. Ertesi gün katılımcılar Talha Uğurluel eşliğinde Şehzadebaşı Camii’nden başlayarak, Süleymaniye Camii’ni ve bir çok türbeyi ziyaret etme imkânı bulurken, günün kapanışını boğazda tekne turu ile yaptılar.

İznik ve İstanbul’un gezilerinden sonra katılımcılar Kudüs ile başbaşa kaldı. Kudüs denilince ilk akla gelen yazarlardan olan Taha Kılınç atölye’nin altıncı gününde atölye’ye konuk olup, Kudüs’ün sıradan bir şehir olmadığını, Peygamber Efendimiz (sav)’ın hayatındaki namaz ibadeti başta olmak üzere hicret olayında, miraç mucizesinde ve Hudeybiye Barışı’nda da önemli bir rol oynadığına dikkat çekti. Kudüs’ün iman durağı, şuur durağı ve sorumluluk gerektirdiğini katılımcılara hatırlatarak dersi bitirdi.

Prof. Dr. Haşim Şahin “Erken Dönem İslam Tarihi”’nden bahsederek Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in vefatından sonra yaşanan tarihî olaylara ışık tutarak, katılımcılara farklı ve geniş bir perspektif sunmaya çalıştı.

TARİHTEN EDEBİYATA

Doç. Dr. Mehmet Yılmaz Akbulut 14. yy – 18. yy Osmanlı tarihini ders konusu olarak işledi. Tarih bölümünün ardından edebiyat alanına geçiş yapıldı. Dr. Celal Fedai birçok konuya aynı anda değindi. İslamiyet öncesi Türk Edebiyatı’nın yanı sıra, Divan Edebiyatıni ve Türk halk şiirlerini de katılımcılarla birlikte tahlil etti. İslamiyet öncesi Türk Edebiyatı’nın ardından ise dikkatler Melek Paşalı ile Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı’na çevrildi ve 19. yy eserleri ve etkileri üzerine konuşuldu.

Ömer Lekesiz atölyenin son dersine edebiyat bölümünün son konuğu olarak katıldı. “Şair ve Mütefekkir Sezai Karakoç” başlığı altında Sezai Karakoç ve şiirleri hakkındaki düşüncelerini paylaşan Lekesiz, konuşmasına Sezai Karakoç’a olan borçluluğundan bahsederek başladı. Lekesiz şunları ifade etti: “Elbette ki o kelimelerin aynısını tekrarlayarak bir nasihat almak değil, ancak kendine yeni bir mecra açmak, yeni bir ufuk açmak, yeni bir dil kurmak noktasında yaslanabileceğim en temel isimlerden, en temel zihniyetlerden ve en temel kelime sahiplerinden bir tanesidir Sezai Karakoç.” İnsanın hayat yolunda ve şiir yazma yolunda dikkat etmesi gereken hususlara değinerek dersini tamamladı.

IGMG Genel Başkan Danışmanı Ramazan Uçar, Gençlik Teşkilatı Başkanı Furkan Kahraman ve Kadınlar Gençlik Teşkilatı Başkanı Zehra Karataş da atölyeye katılarak üniversiteli gençlerle bir araya geldi.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş