“Bosna Hersek’i Belirsiz Günler Bekliyor”

“Bosna Hersek’i Belirsiz Günler Bekliyor”

Saraybosna Üniversitesi Tarih Enstitüsü Başkanı Dr. Sedad Beşlija, seçimler sonrasında Bosna’yı belirsiz günler beklediğini, uluslararası topluluğun, Bosna’yı bir deney devlet olarak kullanmaya devam ettiğini açıkladı.

Saraybosna Üniversitesi Tarih Enstitüsü Başkanı Dr. Sedad Beşlija Bosna Hersek seçimlerini Camia Haber’e değerlendirdi.

Yapılan son seçimlerin Bosna Hersek halkı için 25 senedir neredeyse hiçbir değişiklik getirmediğini ifade eden Dr. Sedad Beşlija, Bosna-Hersek’in, Dayton anlaşmasının üzerinden 25 yıl geçse de uluslararası güçler tarafından maalesef bloke edildiğini ve uluslararası bir deney devleti olarak kullanıldığını söyledi.

Uluslararası topluluğun amacının bu yönde olduğunu, bunun da sandıklar kapandıktan sonra seçim kanununda ve Bosna Hersek Federasyon Entitesi Anayasasında yapılan değişikliğin dayatılmasıyla bir kez daha ortaya konulduğunu açıklayan Beşlija, bu müdahale ile Hırvat Partisinin (HDZ) konumunun güçlendirildiğini bildirdi.

Ülkedeki Sırp siyasi faktörü olarak Bosna Sırp Cumhuriyetinin Bosna’dan ayrılması için çalışan Milorad Dodik ve partisinin hem devlet düzeyinde hem de Sırp Entitesi düzeyinde en güçlü siyasal oluşum olduğunu da hatırlatan Sedad Beşlija, Boşnak siyasi faktörünün ise daha da bölünmüş ve ezilmiş durumda bulunduğunu söyledi.

“SDA lideri Bakir İzetbegoviç, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi üye adaylığı yarışını kaybetti. Muhalefetin ortak adayı solcu Denis Beçiroviç kazandı. Diğer solcu siyasetçi Hırvat Zeljko Komşiç dördüncü kez Cumhurbaşkanlığı adaylığını kazandı.” diyen Beşlija, buna rağmen Cumhurbaşkanlığı’ndaki Bećirović-Komšić ikilisinin Bosna’nın çıkarlarını tehdit etmeyecek durumda olduğu söyledi.

Bosna Hersek’i belirsiz günler bekliyor

Bosna’yı belirsiz günler beklediğini de ifade eden Sedad Beşlija, “Batı ülkelerinin desteği sonucunda Bosna birleşik muhalefeti ile Hırvat HDZ ve Sırp SNSD ortaklığında yeni hükümet kurulması böylece de SDA’nın iktidardan indirilmesi öngörülmektedir.” dedi. Bosna’ya dış müdahalenin en örneklerinden birisinin sandıklar kapandıktan birkaç sonra seçim ve anayasa değişikliği dayatılması ile Bosna Hersek Federasyonu Başbakanı SDA’lı Fadil Novaliç’in seçimlerden bir gün sonra ABD’nin kara listesine alınması olduğunu söyledi.

Beşlija ayrıca, seçimlerde 400.000’den fazla oyun geçersiz sayılmasının, Bosna Hersek’te seçimlerde elektronik sistem kullanılmamasını da dış müdahale olarak değerlendirdi.