Dünya

Çin, Doğu Türkistan’da Seyahat Yasağı Uyguluyor

Çin, Doğu Türkistan’da seyahat yasağı uygulamaya başladı. Gulca bölgesinde yarım milyon Uygur Ağustos ayından beri kovid-19 karantinası altında bulunurken, açlık ve yetersiz sağlık hizmeti sebebiyle çok sayıda Uygur’un öldüğü bildirildi.
17 Ekim 2022

Çin yönetiminin Doğu Türkistan’da seyahat yasağı başlattığı bildirildi. Çin yönetimi, yasağa gerekçe olarak Kovid-19 vakalarındaki artışı gösterdi. Ancak, bölgedeki gözlemciler, yasağın Ağustos ayında başlayan ve hâlen devam eden kovid-19 önlemleri esnasında çok sayıda Uygur’un ölmesinin örtülmesi olduğunu öne sürdü.

Daha bu hafta, kovid-19 önlemleri dolayısıyla gıda sıkıntısının yaşandığı Gulca kentinde, protesto yapan 600 Uygur gözaltına alınmıştı.

Uygurca Sağlık Hizmeti Sunulmuyor

Bu arada Doğu Türkistan’daki seyahat yasağının bir diğer sebebinin ise, acil sağlık hizmetlerinde Uygurca konuşan personelin bulunmayışı olduğu bildirildi. Bölgedeki gıda yetersizliği sebebiyle oluşan hastalıklar ve yetersiz sağlık personeli sebebiyle ölümlerin de meydana geldiği Gulca bölgesinde yaklaşık yarım milyon Uygur, Ağustos ayından beri karantinada bulunuyor. 

BM’de Uygurların İnsani Durumunun Görüşülme Teklifi Reddedildi

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyinin, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki insani durumun değerlendirilmesi için özel toplantı yapılması talebi, yapılan oylamada reddedildi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyinin, Çin’in Uygurlara uyguladığı asimilasyon politikasının insani sonuçlarının araştırılması yönündeki önerisi reddedildi. Tasarı, 17 kabul oyuna karşı 19 ret ve 11 çekimser oyla reddedildi.

Aralarında Bolivya, Küba, Gabon, Endonezya, Kazakistan, Pakistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Özbekistan’ın bulunduğu ülkeler ret oyu verirken aralarında Almanya, Fransa, Çekya, Finlandiya, Polonya, Güney Kore, ABD ve İngiltere’nin olduğu ülkeler tasarının lehinde oy kullandı.

Oylamada hayır oyu kullanan Endonezya, Uygurlara uygulanan Çin politikasının diğer devletler tarafından siyasallaştırılmaması uyarısında bulundu. Tasarının reddedilmesi Uygurlarla insan hakları kuruluşları tarafından eleştiriye uğradı. (c/aa)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş