Toplum

Yeni Benzinli ve Dizel Otomobiller 2035’te Yasaklanıyor

Avrupa Birliği Konseyi, 2035 yılından itibaren üye ülkelerdeki yeni benzinli ve dizel araçların satışını yasaklayan yasayı kabul etti.
28 Ekim 2022
@Shutterstock

Avrupa Birliği (AB) Konseyi, Avrupa Parlamentosu (AP) ile üye ülkeler arasında, taşıtlara yeni karbon emisyon standartları getirecek düzenlemeye ilişkin yapılan müzakerelerde uzlaşı sağlandığını açıkladı. Buna göre, AB üyesi ülkelerde 2035’ten itibaren satılacak yeni bütün otomobil ve hafif ticari araçların sıfır emisyonlu olması gerekecek.

İÇTEN YANMALI MOTORA SAHİP YENİ ARAÇ SATIŞI YAPILMAYACAK

Otomobil üreticileri, 2035’e kadar karbon emisyonlarını yüzde 100 azaltacak. Böylece, AB ülkelerinde söz konusu tarihten itibaren benzinli ve dizel de dahil içten yanmalı motora sahip yeni otomobil satışı yapılamayacak. 2030 yılı emisyon düşürme hedefi de otomobiller için yüzde 55, kamyonetler için de yüzde 50 olacak.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “AP ve AB Konseyi arasında 2035 itibarıyla sıfır emisyonlu yeni otomobil satışları konusunda bugün sağlanan siyasi anlaşma, 2030 iklim hedefimize ulaşmak için çok önemli bir dönüm noktasıdır.” ifadesini kullandı. AB, 2050’ye kadar bütün sektörlerin ve araçların sıfır emisyonlu olmasını hedefliyor.

Düzenleme, bu aşamadan sonra resmen onaylanmasının ardından AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanarak yürürlüğe girecek. Söz konusu düzenleme, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın bir parçası olan ve emisyonları 2030’a kadar en az yüzde 55 azaltmayı hedefleyen “55’e Uyum” paketinde yer alan teklifler arasında yer alıyordu.

Yasaklama, 2035 yılı öncesinde trafiğe çıkmış olan araçların satışlarını etkilemeyecek. Bu tarihe kadar trafiğe kayıtlı olan dizel ve benzinli araçların kullanımı ve satışı ise devam edecek.

SİYASİLERDEN Yapay Benzin (E-Yakıt) TEKLİFİ

Yeni düzenlemeyi değerlendiren Hür Demokrat Parti (FDP)’den Christian Lindner ve Jan-Christop Oetjen yapay benzin (E-Yakıt) kullanımının alternatif olarak değerlendirilebileceğine dikkat çekti. Porsche ve Siemens’in birlikte üretmek istedikleri yapay benzin ile, içten yanmalı motorların üretiminin bir süre daha devam ettirilmesini amaçlanıyor.
Sosyal Demokrat Parti (SPD)’nin AP temsilcisi Tiemo Wölken ise, kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirtti ve hem iklim adına hem de otomobil sektörünün gelişimi için iyi bir adım atıldığını ifade etti. Yeşiller Partisi’nden (Grünen) Michael Bloss, kararı ‘dönüm noktası’ olarak değerlendirdi. Bloss, içten yanmalı motorların üretimini savunanların iklime zarar verdiğini belirtti ve “Avrupa yasalarını ihlal ediyorlar.” dedi. FDP’nin yapay benzin önerisini eleştiren Bloss, “Halkın çoğunluğu Porsche zihniyetini karşılayamaz.” ifadelerini kullandı. (c,aa)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş