Avrupa’da Maaşlara Zam Talepleri Artıyor

Avrupa’da Maaşlara Zam Talepleri Artıyor

Avrupa’da artan enflasyona karşı çalışanların maaşlarına enflasyon uyumlu zam talepleri artıyor.

Avrupa’da sendikalar, tarihi yüksek enflasyon karşısında daha yüksek ücret talep ederken, vatandaşlar da yaşam maliyetine karşı artan hoşnutsuzluğunu siyasi istikrarı tehdit eden protesto dalgasına dönüştürüyor.

Ekim ayında, Euro bölgesinde yıllık enflasyon, enerji fiyatlarındaki artışın etkisiyle yüzde 10,7’ye ulaşarak kayıtlardaki en yüksek seviyeye çıktı.

Yükselen enflasyon karşısında Fransa’da insanlar enflasyona uyumlu maaş artışları talep etmek için sokaklara dökülürken, İngiliz demiryolu personeli ve Almanya’da da sendikalar, yükselen enflasyon karşısında daha yüksek ücret talep ediyor.

Almanya’da geçen hafta 200 binden fazla işçi metal ve elektrik endüstrilerindeki fabrikalarda kısa süreli uyarı grevlerine ve protesto eylemlerine katıldı. IG Metall sendikası, ülke genelinde ücretlerin artırılmasına karşı direnen işverenlere kısa süreli uyarı grevi ve protesto eylemi düzenleyerek yanıt veriyor.

Alman sendikası IG Metal Kueste, salı günü Hamburg’daki Airbus da dahil olmak üzere 15 fabrikada işçilere greve çağırdı.

Alman hava yolu şirketi Lufthansa, Bağımsız Kabin Personeli Organizasyonu sendikası ile kabin personelinin aylık maaşlarının Ocak 2023’ten itibaren 250 avro, Temmuz 2023’ten itibaren ise yüzde 2,5 artırmak için anlaşmaya vardı.

Alman otomobil üreticisi Audi, çalışanlarına kalıcı ücret artışları yerine bir kereye mahsus vergiden muaf ödemeler teklif etmeyi planlıyor.

Öte yandan, Almanya’nın doğusunda, ekim ayında sol ve sağ popülist gruplara mensup binlerce kişi son dönemde artan enerji ve gıda fiyatlarının yanında Rusya-Ukrayna savaşının yol açtığı pahalılık ve olumsuz ekonomik koşullara karşı protesto gösterisi düzenledi.