Gündem

“Avusturya İslam Yasası Müslümanlara Karşı Güvensizliği Pekiştirdi”

Avusturya İslam Cemaati 2015 ve 2021 yıllardı değiştirilen İslam Yasası’nı değerlendiren sempozyum düzenledi. Başkan Ümit Vural, yasaların değiştirilme sürecinde Avusturya gerçeklerine göre değil, dünya genelindeki siyasal ve IŞİD terörünün gölgesinde kalındığını söyledi.
Esra Özel
25 Kasım 2022
Avusturya İslam Cemaati Başkanı Ümit Vural "İslam Yasası'nda değişiklikler, sadece Müslüman topluma içten ve dıştan eleştirel yaklaşanların görüşlerine göre şekillendirildi."

Avusturya İslam Cemaati Başkanı Ümit Vural, Viyana’da düzenlenen “İslam Yasası 2015” sempozyumunda yaptığı konuşmada, İslam Yasası’nda 2015 yılında yapılan değişikliğin, kültürel çağrışımları olduğunu ve siyasi nedenlerle Müslümanlara karşı korkuları körükleyen bir krize hizmet ettiğini açıkladı.

Ümit Vural, 1912 tarihli İslam Yasası’nın ülkedeki tüm Müslümanlara ibadet özgürlüğünü garantileyen bir yasa olduğunu, ancak 2015 ve 2021 yıllarında kanunda yapılan değişikliklerin büyük sorunlara yol açtığını söylediği konuşmasında Parlamento tarafından 2015 yılı Mart ayında kabul edilen İslam Yasası’ndaki değişikliğin, Avusturya gerçeklerine göre değil, dünya genelindeki ekonomik ve siyasi çatışmalarla ve terör örgütü IŞİD’in yükselişinin gölgesinde kalınarak yapıldığını da söyledi. Vural, değişikliklerde Müslüman toplumun dikkate alınmadığını, değişikliklerin sadece Müslüman topluma içten ve dıştan eleştirel yaklaşanların görüşlerine göre şekillendirildiğini söyledi.

Yasa Müslümanlara Karşı Duyulan Şüphe İle Şekillendi

İslam Yasası’nın 2015 yılında değiştirilme sürecinde Avusturya’da Müslümanların toplumun doğal bir parçası olduğunu kabullenmediğini, Müslümanların daha çok paralel bir toplumda gizli bir gündem peşinde koşan bir tehlike olarak görüldüğüne de değinen Avusturya İslam Cemaati Başkanı Ümit Vural, İslam Yasası’nda yapılan değişikliğin, sözde siyasal İslam ile mücadele sloganı altında Müslümanlara karşı duyulan genel bir şüphe ve Müslümanlara karşı yaptırımlarla şekillendirildiğini, ayrıca Müslümanların terörle ilişkilendirilerek, toplumda Müslümanlara karşı olan güvensizliği pekiştirdiğini ifade etti.

Yasa, Müslümanlara Karşı Güvensizlik İçeriyor

Sempozyumuda konuşan Protestan Kilisesinden Rahip Michael Chalupka da, İslam Yasası’nı 1961 tarihli Protestan Yasası ile karşılaştırdı. Chalupka “1961 tarihli Protestan Yasası’nda temel bir saygı ve güven varken, 2015 ve 2021 İslam Yasası’nda Müslümanlara karaşı bir güvensizlik ve çekince görülüyor.” dedi.

Avusturya’da devletin dinlerle ilişkilerinde bir paradigma değişikliğine ve İslam Yasası’nda değişiklik yapılırken Müslüman cemaate karşı güvensizlik duyduğuna dikkat çeken Chalupka, Avusturya İslam Cemaati’nin kendisi ile ilgili yasa değişikliği sürecine dahil edilmemesini de eleştirdi. Chalupka Avusturya’da İslam Yasası ile devletin dinî cemaatleri dikkate almamaya devam ettiğini, aynı şekilde, Kutsal Cuma’nın tatil günü olmasının iptal edilmesinde kilisenin görüşlerine baş vurulmadığını söyledi.

Viyana Üniversitesi’nden Stefan Schima da İslam Yasası’nda yer alan özel kurallarla idari cezaların Avusturya’da sadece İslam Yasası’na özgü olduğuna dikkat çekti.

Reklam (İç Sayfa)

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş